Gå till huvudinnehållet
Sök på webbplatsen
 

Skeppsbron – Göteborgs nya vardagsrum

Pressmeddelanden, Lindholmen Publicerad 28 februari, 2012

Nu påbörjas den sista resan för att möjliggöra stadsdelen Skeppsbron, där göteborgaren åter får en bra kontakt med vattnet utmed södra Älvstranden. I dagarna ställs detaljplanen ut för kvarter och kajer och det går därmed att få en uppfattning om hur det kommer att se ut.

Det är flera saker som händer just nu i staden, men Skeppsbron är kanske det område som kommer att beröra göteborgarna mest.

– Skeppsbron kommer att bli göteborgarnas nya vardagsrum, säger Fredrik Söderberg, planarkitekt på stadsbyggnadskontoret. Med kajstråkets attraktiva park och andra spännande delar, som ett bad i älven, kommer det att bli en av de mest livfulla och trivsamma mötesplatserna i stan. Över 400 bostäder tillkommer i området, och stora lokalytor för butiker, restauranger och kontor skapas.

Skeppsbron kommer också att få en ny knutpunkt för kollektivtrafiken. Detaljplanen för spårväg antogs av byggnadsnämnden i januari och förhoppningen är att förberedande arbeten för utbyggnaden av spårvägen Järntorget-Stenpiren-Lilla Torget inleds mot slutet av året. Och troligtvis kommer hela Skeppsbron vara klar inom några år.

Den detaljplan som nu ställs ut i Älvrummet och på stadsbyggnadskontoret är framtagen i en lång dialog med intresserade göteborgare och experter. I Älvrummet kan den nyfikne få en glimt av dialogprocessen och hur förslag och idéer har tagits tillvara. Sedan det första programsamrådet som genomfördes 2003 har mycket hänt och detaljplanen som nu ställs ut kan snart bli verklighet.

– Vår förhoppning är att de första hyresgästerna ska kunna flytta in 2015 och att hela Skeppsbron kommer att vara klar 2018 säger Martin Blixt, projektledare på Älvstranden Utveckling AB.

Utställningen pågår under perioden 29 februari till 27 mars och finns i Älvrummet vid Kanaltorget och på stadsbyggnadskontoret, Köpmansgatan 20.

För mer information kontakta:
Fredrik Söderberg, planarkitekt stadsbyggnadskontoret 031 – 358 15 91
Martin Blixt, projektledare Älvstranden Utveckling AB 031-779 96 36

Älvstranden Utveckling AB ägs av Göteborgs Stad och är ett bolag som utvecklar och förvaltar fastigheter och områden på Norra och Södra älvstränderna i Göteborg. Koncernen omsätter drygt 350 miljoner kronor med en sammanlagd uthyrningsbar yta på 400 000 kvm.