Gå till huvudinnehållet
Sök på webbplatsen
 

Så kan Skeppsbron byggas

Pressmeddelanden Publicerad 26 oktober, 2020

”Lös knuten Skeppsbron!” Så löd uppdraget från oss på Älvstranden Utveckling till årets traineer i Framtidens Samhällsbyggare. Nu har resultatet presenterats.

Att bygga Skeppsbron – är det dyrt, billigt eller mittemellan? Det var rubriken för det idéseminarium som årets omgång traineer i Framtidens Samhällsbyggare nyligen genomfört. Under ett års tid har traineerna arbetat med uppdraget. I sin rapport har de försökt hitta svaret på frågan om varför Skeppsbron inte har byggts och vad de menar är vägen framåt.

Det var en imponerande och grundlig analys som Framtidens Samhällsbyggare presenterade, både av beslutsprocessen men också av hur man ska värdera långsiktiga samhällsbyggnadsprojekts framtida värden och vinster för staden och samhället som helhet. Det är något som vi sällan ser i debatten, säger CMB:s vd Bengt Christensson.

Projekt Skeppsbron, som visat sig kosta mer än vad som beräknades då detaljplanen togs fram, väntar just nu på beslut i kommunfullmäktige kring fortsättningen.

– Det är glädjande att de landat i analysen att Skeppsbron är ett bra projekt för göteborgarna och att det bör byggas, säger Rune Arnesen, Stadsutvecklingschef på Älvstranden Utveckling och uppdragsgivare till årets traineer.

Även om uppdraget gällde hur projekt Skeppsbron kan komma vidare finns det andra förslag i utredningen.

Också spännande att höra deras friska förslag till hur stadens bör organiseras för att viktiga projekt inte ska hamna i låsningar och långbänk mellan olika interna kommunala intressen och förvaltningar. De gav många illustrativa exempel som fick alla att höja på ögonbrynen och tänka till en gång extra, säger Bengt Christensson.

Traineerna vill nu även få chansen att presentera sitt arbete för fler beslutsfattare i Göteborg.

— Vi ser fram emot att presentera vårt arbete för dem som ska fatta beslut om Skeppsbrons framtid, säger Sven Gross, biträdande planeringsledare, trafikkontoret och en av årets traineer.

Om Framtidens Samhällsbyggare:

Ett branschövergripande traineeprogram för företag och förvaltningar inom samhällsbyggnadssektorn. Programmet, som utvecklats som ett svar på de utmaningar sektorn står inför, ska skapa nya vägar till samverkan och ta tillvara ungas engagemang för samhällsbyggnadsfrågor. Varje år utbildas nya traineer till nyckelpersoner som kan arbeta med samhällsbyggnad utifrån ett helhetsperspektiv. Traineerna får kunskap om hela sektorn och förståelse för de processer som styr både näringsliv och politik. Målet är ökad effektivitet i hela samhällsbyggnadssektorn.

Initiativtagare till Framtidens Samhällsbyggare är Göteborgsregionens kommunalförbund (GR) som är en samarbetsorganisation för 13 västsvenska kommuner och Centrum för Management i Byggsektorn (CMB), en paraplyorganisation för cirka 60 företag i samhällsbyggnadssektorn.

Se presentationen (länk till Youtube)

Ta del av hela rapporten på CMB:s webbplats

Kontaktpersoner:

Rune Arnesen
Stadsutvecklingschef, Älvstranden Utveckling
031-368 96 61

Bengt Christensson
VD, Centrum för Management i Byggsektorn
070-767 50 42

Sven Gross, Trainee Framtidens Samhällsbyggare
Biträdande planeringsledare, trafikkontoret
0728-55 31 43