Gå till huvudinnehållet
Sök på webbplatsen
 

Nya vattensamhällen skapas i Frihamnen

Aktuellt, Älvstranden Utveckling, Hållbar markutveckling Publicerad 21 juni, 2021

Just nu byggs det nya samhällen vid Bananpiren – under vattenytan för blåmusslor. Det är arkitektkollektivet MISC Studio som tillsammans med Älvstranden Utveckling och IVL Svenska miljöinstitutet skapar nya testmiljöer för blåmusslorna.

— Blåmusslorna har minskat både inom och utanför Sveriges landsgränser och västkusten är inget undantag. Något som kan få svåra konsekvenser. Men just nu arbetar vi med projektet Above/ / Below för ett återuppliva ekologiskt rika områden i Göteborg, säger Poppy Bell, arkitekt på MISC Studio.

Blåmusslor är små varelser men de är starka. De renar vattnet och bygger platser för andra havsdjur och växter att leva i. Men klimatförändringar och mänskliga aktiviteter gör att mer och mer av deras naturliga musselbankar försvinner och då behöver de få en hjälpande hand.

“Blåmusslor är små varelser men de är starka. De renar vattnet och bygger platser för andra havsdjur och växter att leva i.”

— Vid Frihamnen är det översta skiktet sötvatten från Göta älv och det understa är salt havsvatten. När vi arbetade med att utveckla utomhusbadets saltvattenbassäng märkte vi att blåmusslor passat på att sätta sig på insidan av röret när vi fyllde badet. MISC Studio och IVL undersöker nu detta vidare och det här projektet tar vid där det tidigare testprojektet slutade. En väldigt spännande kedja, säger Jessica Segerlund, platsutvecklingschef på Älvstranden Utveckling.

Misc Studio har skapat en 3D-printer som kan skriva ut modeller i lera och det är dessa 3D-moduler som sänks ner i vattnet och blir ytor för blåmusslor att sätta sig på. De finslipar hela tiden tekniken och designen så att vattenflödena genom modellen och strukturen på materialet funkar för blåmusslorna.

— Vi vill undersöka vilka miljöer som blåmusslorna trivs bäst i och vi hoppas att det blir avstampet till större modeller och att fler städer som ligger vid vatten testar detta, säger Poppy Bell.

Förutom arbetet under vattenytan har det även byggts en utställningspaviljong i Frihamnen som kommer att skapa utrymmen för människor att samlas längs älven. Men det kommer också att bli en plats där man kan få veta mer om projektet och lära sig mer om de lokala ekosystemen.

— Vattnet är en viktig identitet för Göteborg och för att vi ska lyckas med visionen om att staden ska möta vattnet så är kunskap om hur vi möter, använder och tar hand om det helt avgörande. Vi måste testa och bidra tiil testmiljöer för att lära och bidra till omställning för att vattnet ska bli en tydligare del av Göteborg i i framtiden, säger Jessica Segerlund.

Följ projektet

Onsdagen den 23 juni öppnar besökspaviljongen i Frihamnen och du hittar den på Bananpiren. På www.miscstudio.se kan du läsa mer om projektet och du kan även följa det via deras Instagram @_miscstudio. Där uppdaterar de allteftersom arbetet går framåt.