Gå till huvudinnehållet
Sök på webbplatsen
 

Kville Saluhall och allmänna bastun nominerade till nya arkitekturpris

Aktuellt Publicerad 25 juni, 2015

Vi är stolta över att två av våra byggnader har nominerats till Sveriges Arkitekter Västra Götalands arkitekturpris 2015. Det är Kville Saluhall och bastun i Frihamnen som fått hälften av de fyra nomineringarna.

– Det är fjärde gången som Kville Saluhall nomineras i en arkitekttävling – tidigare har den bland annat belönats med Yimbypriset, berättar Thomas Hagman, exploateringsingenjör på Älvstranden Utveckling, som tillsammans med Cecilia Strömer presenterade saluhallen vid nomineringen i går kväll.

Ända sedan saluhallens invigning 2013 har byggnadens design väckt mycket uppmärksamhet,  och det gäller också i högsta grad för den spektakulära bastun i Frihamnen. Byggd av återanvänd korrugerad plåt och med innerväggar av återvunna glasflaskor har den vunnit både medias och allmänhetens hjärtan, och i stort sett varit fullbokad sedan den öppnade i februari i år.

Så här ser juryns motiveringar ut:

Saluhall, Kvillebäcken, Gustav Appell Arkitektkontor
Den nya saluhallen i Kville är något så ovanligt som ett nybyggt publikt rum, helt dedikerat till livets glädjeämnen, inramade av en samtida arkitektur på hög nivå.  Med sina gula tegelfasader blir saluhallen en central länk mellan den gamla arbetarstaden i Lundby och den nya stadsdel som nu snabbt växer fram längs Kvillebäcken. Det är en mogen arkitektur, hårt reducerad i material och form, men både formell och lekfull, strukturerad och välkomnande. Byggnaden består av en enkel volym i två våningar logiskt uppbyggd med försäljningsdiskar på entréplan och en mezzanin för restauranger och kafé. Exteriören har getts komplexitet och gestalt med ett enkelt fasadmotiv som repeteras och varieras på ett uppfinningsrikt sätt. Resultatet är en stark och självklar profil som på kort tid etablerats som destination i staden.

Bastu, Frihamnen, Raumlabor
Så står den där. En lätt oformlig skulptural kropp av återvunnen korrugerad plåt, placerad i den gamla hamnbassängen likt ett strandat fartyg. Gestaltningen blir på en gång ett minne av skeppsvarv och hamnverksamhet från förr, och ett löfte om en ny framtid.  Det utmärkande är hur väl man lyckats förverkliga en helt okonventionell tanke. Hur tankens kraft har fått besjäla byggnaden och hur en mängd idéer tycks ha baxats genom byggprocessen och faktiskt genomförts.  Bastun är inte bara en kreativ oas i det gamla hamnlandskapet, den blir genom sin livskraft och skaparlust en vitamininjektion för hela staden.

Prisutdelning sker 16 september 2015. Prisets jury för åren 2015-2018 består av Per Bornstein (Bornstein Lyckefors Arkitekter), Mia Edström (Göteborgs stads stadsbyggnadskontor) och Mattias Gunneflo (Malmström Edström arkitekter och ingenjörer).

 

Länk till Kville Saluhalls hemsida: http://www.kvillessaluhall.se/

Boka den allmänna bastun: https://www.timecenter.com/jubileumsparken/