Gå till huvudinnehållet
Sök på webbplatsen
 

Klart för byggstart av hyresrätter på Masthuggskajen

Aktuellt, Pressmeddelanden Publicerad 8 juli, 2022

Snart väntar ännu en byggstart av bostäder på Masthuggskajen. Detta står klart sedan Älvstranden Utveckling AB sålt en byggrätt till Bostads AB Poseidon. Affären är värd 43 miljoner kronor och på marken ska det uppföras hyresrätter och verksamhetslokaler.

– Nu fortsätter utvecklingen av Masthuggskajens västra delar och vi ser mycket fram emot Poseidons projekt som bildar ett fint kvarter tillsammans med innovativa Masthugget Väst. Snart har alla Masthuggskajens byggrätter funnit sin slutliga ägare, det återstår bara ett par lotter för bostadsrätt som sannolikt kommer ut på marknaden under nästa år, säger Marika Ogrelius Engström, vice VD Älvstranden Utveckling AB.

Fastigheten Masthugget 43:5 med en markareal på 797 kvm är belägen vid Masthamnsgatan på Masthuggskajen. Byggrätten omfattar 8 400 kvm BTA, varav 7 700 kvm är avsedda för bostäder och 700 kvm för verksamhetslokaler. Upplåtelseformen för bostäderna ska vara hyresrätt och i avtalet finns överenskommelser om att hålla nere klimatpåverkan.

– Vi på Poseidon är mycket glada att få bidra med 130 hyresrätter och representera allmännyttan på Masthuggskajen. Kvarteret ligger i nära anslutning till våra nuvarande bostäder i distrikt Centrum och vi ser fram emot att vara en del i utvecklingen av de hållbara och levande kvarter som nu växer fram, säger Lena Molund Tunborn, VD Bostads AB Poseidon.

Totalt planeras 130 mindre hyresrätter i kvarteret. Poseidon får tillträde den 1 september och byggstart planeras till 2023 med inflyttning 2025/2026. Lägenheterna i kvarteret byggs av Framtiden Byggutveckling och kommer att ägas och förvaltas av Poseidon.

Fakta Masthuggskajen
Masthuggskajen ingår i detaljplanen för Järnvågsgatan som är den första stora detaljplanen i Nordens största stadsutvecklingsprojekt Älvstaden. Området kommer att knyta ihop och komplettera det redan vimlande stadslivet runt Järntorget, Långgatorna, Stigberget och blivande Skeppsbron. Nya kvarter utvecklas med 1 300 bostäder, hotell, uppemot 6 000 arbetsplatser, verksamhetslokaler och i två nya parker görs plats för umgänge och aktivitet – inte minst för barn och unga. Masthuggskajen ska fortsatt vara en tillåtande plats med gatuliv, kultur, restauranger och affärer med kontraster mellan gammalt och nytt, storskaligt och småskaligt, högt och lågt. Vattnet kommer närmare med en ny halvö och ett kajstråk vid älven.

Älvstranden Utveckling har flera roller i framdriften av utvecklingen av Masthuggskajen. En roll är att leda konsortiers byggherrar och samordna dem med stadens förvaltningar, en annan att utveckla och avyttra byggrätter för kvartersmark och en tredje att vara byggherre för grundläggningen av den nya halvön som byggstartar efter sommaren. Utvecklingen av Masthuggskajen görs med mycket höga hållbarhetsambitioner och är Citylab-certifierat för hållbar stadsutveckling.