Gå till huvudinnehållet
Sök på webbplatsen
 

Den otåliga hållbarhetstalangen

Aktuellt, Hållbar markutveckling Publicerad 19 november, 2018

Hon kan bli förbannad av otålighet när saker och ting går för långsamt och tycker att bästa vägen till hållbar förändring stavas pengar. Evelina Johansson processledare hållbarhet på Älvstranden Utveckling och en av Sveriges mest spännande hållbarhetstalanger.

Grattis, Evelina! Varför hamnade du på denna listan?

— Jag känner mig så klart väldigt hedrad över att hamna på listan och jag letar med ljus och lykta efter den som nominerat mig så att jag kan tacka. Men, jag hoppas väl att det är mina insatser på jobbet som fått mig nominerad.

I motiveringen till nomineringen beskrivs Evelina Johansson som en eldsjäl som arbetar för att bygga en ny och hållbar innerstad i Göteborg. Listan sätts samman av Aktuell Hållbarhet och består av 33 personer under 33 år gamla som arbetar med hållbar utveckling på ett eller annat sätt.

Varför vill du arbeta med hållbarhet?

— Det är i grunden viktigt för mig att förstå hur samhället och världen hänger ihop så att jag snabbt kan förstå hur jag som individ kan göra världen lite bättre, eller mer hållbar. Fast egentligen är jag allergisk mot generella begrepp som ”hållbarhet”.

Varför då?

— Det är ett så allmänt begrepp att jag inte tror att det bidrar till förståelse. Människor associerar ”hållbarhet” med helt olika saker vilket gör att vi använder samma ord men menar olika saker. Det leder i sin tur till onödiga konflikter som gör att tiden rinner ut för oss att åstadkomma bra saker tillsammans.

Kan inte ”hållbarhet” användas som ett mål eller vision?

— Jo, och det är helt nödvändigt för att ge oss en riktning, men det svåra är att få alla parter att ta till sig visionerna och agera på dem. Det är mitt jobb och det blir så klart mycket enklare om alla ser sitt eget ansvar i det. Det måste till mindre ord och mer handling.

Vad gör du som processledare för hållbarhet?

— På Älvstranden får jag bidra med konkreta lösningar på stora utmaningar samtidigt som jag lär mig samhällsbyggandets olika delar. Men jag kan bli så frustrerad och förbannad av att utvecklingen mot något bättre går för långsamt.

Vad behöver vi bli bättre på?

— Vi behöver prata mer om ekonomisk hållbarhet, nu blandas det ofta ihop med ekonomisk genomförbarhet, men det är inte samma sak. Vi behöver bli fler som förstår det ekonomiska språket och de finansiella verktygen. Jag tror det är nyckeln för att gå från vision till handlingskraft.

Vilket är ditt bästa hållbarhetstips?

— Rösta med dina pengar. För varje spenderad krona har du en möjlighet att göra världen lite bättre. Fundera på vem som tjänar på dina pengar och vilka avtryck dina köp gör. Jag hyr till exempel hellre mina kläder än köper nya.

Evelina har arbetat på Älvstranden Utveckling i fyra år. Det kommunala bolaget har som uppdrag att förverkliga Vision Älvstaden, Nordens största stadsutvecklingsprojekt där det ska skapas 25 000 nya lägenheter och 50 000 arbetsplatser i centrala Göteborg till 2035. I visionen ingår att bygga en hållbar och inkluderande blandstad.

Se hela listan på Sveriges unga hållbarhetstalanger på Aktuell Hållbarhet