Gå till huvudinnehållet
Sök på webbplatsen
 

Älvstranden Utveckling vann Upphandlingspriset 2020

Aktuellt, Pressmeddelanden Publicerad 5 februari, 2020

I samband med Upphandlingsdagarna 4 februari tog Älvstranden Utveckling hem Upphandlingspriset 2020 för sitt arbete med Lindholmsleveransen. Priset delades ut på Nalen i Stockholm.

— Det här är en riktig energiboost och vi är så stolta över att vinna Upphandlingspriset! Vi kommer använda den här energin till att göra fler innovativa satsningar och sikta ännu högre nästa gång, säger Pauline Hansson, upphandlare på Älvstranden Utveckling.

Lindholmsleveransen är en transportlösning som ska minska antalet tunga gods- och avfallstransporter. Sedan systemet infördes 2008 på Lindholmen i Göteborg har denna typ av transporter minskat med över 80 procent. När tjänsteoperatören till Lindholmsleveransen skulle upphandlas 2019, provade Älvstranden Utveckling ett nytt grepp för att tjänsten skulle utvecklas. Dels ställdes det tuffa miljökrav, men det fanns också utrymme för anbudsgivarna att komma med egna klimatsmarta lösningar.

När tjänsten skulle upphandlas på nytt såg vi stora möjligheter för nya effektivare lösningar. Vi har sett till att leverantören följer med i teknikutvecklingen och inte fastnar i system som en gång var moderna, men som kan komma att föråldras över tid, säger Louise Larsson, projektledare på Älvstranden Utveckling.

Upphandlingspriset viktigt erkännande

För att hitta rätt leverantör har staden använt sig av en innovativ upphandling i två steg med förhandling. Ett ovanligt förfarande där målet – vad tjänsten ska bidra till – har beskrivits, men inte fullt ut hur det ska genomföras. Att vinna Upphandlingspriset 2020 är ett kvitto på att det innovativa upphandlingsförfarandet var rätt väg att gå.

 När vi främjar innovation kommer vi åt komplexa samhällsutmaningar och då lämnar vi samtidigt utrymme för marknaden att utvecklas, säger Christine Olofsson, hållbarhetschef på Älvstranden Utveckling.

Om upphandlingen av Lindholmsleveransen

Älvstranden Utveckling gjorde upphandlingen i nära samarbete med förvaltningen kretslopp och vatten samt trafikkontoret i Göteborgs Stad. Metoden med innovativ upphandling inom stadsutveckling är även en del av projektet DenCity som drivs av CLOSER, där hållbara person- och godstransporter utvecklas och prövas. Renova Miljö vann upphandlingen och det nya avtalet gäller från 1 januari 2020.

Läs mer om upphandlingen av Lindholmsleveransen

 

Louise Larsson och Pauline Hansson presenterar det innovativa upphandlingsförfarandet av Lindholmsleveransen på Nalen i Stockholm