Prisregn över startups när The Yard invigdes

Aktuellt, Okategoriserade, The Yard, Lindholmen Publicerad 26 maj, 2023

Igår invigdes officiellt Lindholmens nya techarena The Yard tillsammans med Venture Cups regionfinal STARTUP 2023. Tech, hållbarhet och AI dominerade bland finalisterna och kvällen visade vilken kraft det finns i vår regions entreprenörer, innovationer och nätverkande.

Som partner till Venture Cup välkomnade vi regionfinalen i Väst 2023 till The Yard och Lindholmen där vi även passade på att officiellt inviga The Yard. Glitter, glamour och konfetti i en perfekt mix med entreprenörskap och nätverkande, det är resultatet av gårdagens invigning och en perfekt inramning för The Yard.

– Här hos oss på The Yard ska startups och scaleups kunna växa och hitta ett brett nätverk för att nå sina drömmar. Vi vill lyfta entreprenörskap och möjliggöra att dessa äldre varvsfastigheter på Lindholmen får nytt liv, säger Melina Garhed, projektledare för The Yard och Näringsliv- och marknadsansvarig på Älvstranden Utveckling AB.

The Yard är ett initiativ av Älvstranden Utveckling AB, Business Region Göteborg och Lindholmen Science Park, där idén växt fram i samarbete med representanter för regionens techbolag, som länge haft behov av en plats där de kan växa tillsammans. På Götaverkens gamla varvsområde finns stora industrifastigheter med utrymme för många. Här ska morgondagens lösningar skapas där The Yard nu kan erbjuda nya och växande teknikdrivna bolag en kreativ miljö som främjar spännande samarbeten och innovation. Här finns coworkingkontor med verkstadsmöjligheter och en 880 kvadratmeter stor eventyta med tio meter i takhöjd.

 

Glasklar vinnare bland finalisterna

Fem av de tio finalisterna i Venture Cup STARTUP 2023 tog hem priser igår, och stack ut mest gjorde kanske entreprenören Emil Falk från WindowGlass Recycling Sweden som kammade hem hela tre priser. Motiveringen löd: En innovativ lösning som skapar stora miljömässiga effekter genom att skapa cirkulära affärsmöjligheter för en bransch som bygger på begränsade naturresurser och står inför en stor omställning. Företaget har utvecklat en maskin som gör att man kan återvinna fönsterglas, något som inte görs idag, men som inför framtiden kommer vara avgörande. Jordens sandresurser sinar och vi kommer inte kunna tillverka nytt glas för alltid, därför var detta en glasklar innovation att prisa enligt Venture Cups jury.

Övriga vinnare var Mabel AI, en AI-baserad lösning på problemet med språkbarriärer inom vården. Adsorbi, som utvecklat ett biomaterial som fångar upp luftföroreningar med hög effektivitet. Valys, som mäter fina partiklar i vatten med hjälp av fluorescensspektroskopisk teknologi. Och tills sist, publikens pris som gick till Norgald, som utvecklat en modelleringsprogramvara för att automatisera riskanalys och identifiering av sårbarheter i elnät.