Gå till huvudinnehållet
Sök på webbplatsen
 

Volvo Ocean Race i Frihamnen

Aktuellt Publicerad 11 juni, 2018

Snart är det dags för Volvo Ocean Race i Frihamnen. Någon gång runt 14 juni glider båtarna in för ett sista stopp innan målgången i nederländska Haag. Men innan dess är det Göteborg och Frihamnen som gäller. 14-21 juni är det folkfest i och runt Bananpiren och Älvstranden Utveckling är med när världens främsta jorden-runt-kappsegling kommer till stan.

Det kommer att myllra av båtar och människor i det annars ganska öde Frihamnen. Göteborgs Stad och Älvstranden finns på plats med stadens paviljong och området kommer fyllas med människor och upplevelser. På Stora scenen blir det allt från hip-hop till Mama Mia. Älvstranden Utveckling har en lång historia av att arbeta med Volvo Ocean Race och kommer att finnas på plats i Frihamnen ända tills båtarna seglar mot Nederländerna 21 juni.

Johan Ekman på Älvstranden Utveckling är en av dem som arbetat länge med Volvo Ocean Race.

Han menar att seglingstävlingen och folkfesten runt omkring har haft stor betydelse för Eriksberg, Lindholmen och Norra Älvstranden. Den stora seglingsfesten har fått göteborgarna att komma i massor till Norra Älvstranden och Hisingen, ett område de kanske inte hade besökt annars.

-Det är samma tanke för oss som när vi ordnade konserter med Michael Jackson och Madonna på Eriksberg. Förutom musikupplevelsen fick vi göteborgarna att komma till nya stadsdelar i centrala stan som de annars inte hade besökt, säger Johan Ekman.

Volvo Ocean Race gjorde sitt första stopp i Göteborg 2002. Då i dockan i Eriksberg, ett område som var under uppbyggnad och fortfarande ganska nytt och okänt för många göteborgare. Men redan på 90-talet hade Lindholmen kopplingar till tävlingen. Då byggdes två av de deltagande båtarna på Lindholmen och kungen och drottningen var på plats och döpte båtarna i champagne. Det var mycket folk på plats då och det var det även vid första stoppet 2002. För Älvstranden Utveckling var det viktig marknadsföringen av en ny stadsdel samtidigt som stoppet visade upp Göteborg som en eventstad i världsklass.

– Västra Eriksberg fick en positiv start tack vare Volvo Ocean Race och det andra stoppet 2006 på Lindholmen gav en positiv effekt för näringslivsutvecklingen där, säger Johan Ekman.

2012 fattade Kommunfullmäktige ett beslut om att staden ska vara med i Volvo Ocean Race och använda tävlingen som en kommunikations- och samverkansplattform för Vision Älvstaden och jubileumsåret 2021. Göteborgs Stad går via Göteborg & Co in med 21,8 miljoner i seglingstävlingen. Omsättningsmässigt motsvarar ett Volvo Ocean Race ungefär två Springsteenkonserter på Ullevi, enligt Göteborg & Companys beräkningar.

-Göteborg har fått mycket tillbaka på Västra Eriksberg och Lindholmen. Volvo Ocean Race har varit oerhört viktigt för att få upp göteborgarnas ögon för stadsdelarna, säger Johan Ekman.

Efter fullmäktiges beslut 2012 gjorde Volvo Ocean Race åter ett stopp i Göteborg 2015. Den gången i Frihamnen, ett område där tusentals nya bostäder och arbetsplatser ska byggas de kommande åren. Precis som kappseglingen hjälpte till att sätta Eriksberg på kartan var tanken att göra detsamma med Frihamnen. I år finns Älvstranden Utveckling på plats att berätta om planerna för Frihamnen och Älvstaden.

-Det är ett bra och trevligt sätt att träffa göteborgarna öga mot öga och resonera om stadsutveckling, säger Johan Ekman.

Frihamnen och Älvstaden är under utveckling och mycket kommer att hända där till Jubileumsåret 2021. Det året är det även dags för en ny upplaga av Volvo Ocean Race. Då sker den under ett annat namn då Volvo efter att ha ägt tävlingen i 20 år nyligen sålde den till ett spanskt bolag.