Gå till huvudinnehållet
Sök på webbplatsen
 

Studenternas erfarenheter från The Yard lyfter fram Göteborgs goda samarbetsklimat

Älvstranden Utveckling, Lindholmen Publicerad 24 juni, 2024

Studenter från Chalmers tekniska högskola samarbetade med The Yard-medlemmen Cstrider under våren för att utveckla företagets självstyrande båt i The Yards verkstadshall.

The Yard är en techarena på Lindholmen som drivs av och i Älvstranden Utveckling AB:s fastighet Pannverkstaden, i nära samarbete med Business Region Göteborg och Lindholmen Science Park. Här är startups inom tech och mobilitet i fokus och under våren har masterstudenten i Industrial Design Engineering (MPDES-programmet) vid Chalmers tekniska högskola, Gustav Eriksson,  designat ett användarvänligt passagerarutrymme för vår medlem Cstriders självstyrande båt, som en del av sitt examensarbete. Gustav och hans kollegor byggde en mockup-båt för att genomföra användartester i verkstadshallen på The Yard – ”bara det att få vara i denna byggnad var en inspirerande upplevelse”, säger han.

– Att bara få labba runt i ett par veckor och lösa problem i verkstaden var ett nöje. Vi hade utrymmet, friheten och mängder av kaffe. Det var helt enkelt fantastiskt, säger Gustav Eriksson.

Samarbete är nyckeln för startups

The Yard-medlemmen Cstrider är ett startup-företag fokuserat på smarta och innovativa transportlösningar på vattenvägarna. Tobias Husberg, grundaren, gav elva elever den tid och kreativitet som krävs för att djupdyka i specifika frågor som hans innovation behöver svar på.  Sex av dem fanns i Göteborg, däribland Gustav Eriksson, som hade den otroliga möjligheten och utrymmet att bygga en fullskalig mockup som inte skulle gå att göra på Chalmers i den skalan.

– Vi behöver alltid ha samarbeten med både staden, universitet, studenter och lokala intressenter. För att bygga ett nytt transportsystem krävs ett enormt åtagande. Det är inte bara en båt, framhåller Tobias Husberg och tillägger att Cstrider även samarbetar med seniora forskare, som The Yards grannar på Revere Lab, också ett projekt vid Chalmers.

Konstruktionen av mockupbåten blev ett bra visuellt exempel på vad elever kan åstadkomma i MPDES-programmet, och det lockade även ett annat team från Chalmers, som besökte The Yard och filmade studentens arbete.

– The Yard har en bra miljö för samarbete som för studenter och industrin närmare varandra, säger Anna Edmonds, pedagogisk tekniker, på Blended Learning Team på Chalmers.

Studenter från Chalmers arbetar med en båtprototyp i verkstadshallen på The Yard Lindholmen , blir samtidigt filmade av ett filmteam.
Masterstudenten, Gustav Eriksson, på Industrial Design Engineering (MPDES-programmet) vid Chalmers tekniska högskola designade ett användarvänligt passagerarutrymme för Cstriders självstyrande båt som en del av sitt examensarbete. Allt i The Yards verkstadshall.

Göteborgs samarbetsanda

Närvaron av studenter på The Yard belyser på något sätt samverkansandan mellan näringsliv, akademi och offentliga sektorn i Göteborg.

– På The Yard bygger vi ett community där kreativa krafter är välkomna för att utforska morgondagens lösningar. Så, det var fantastiskt att få sådan energi från studenterna hos oss, säger Melina Garhed, Affärsutvecklare på The Yard och en av initiativtagarna, Älvstranden Utveckling AB.

Under 2023, det första officiella året av testversionen, var The Yard värd för evenemang för samarbetsprojektet Göteborg Green City Zone och Sveriges Forskningsinstitut (RISE). Under 2024 har fokus legat på verkstadshallen, där våra medlemmar kan presentera, utveckla prototyper, testa och förbättra sina uppfinningar, med startup-andan ”learning by doing”.

Denna samarbetsmiljö som The Yard erbjuder verkar ha potential för att ge betydande fördelar både i stor skala för samhället och i liten skala, vilket framgår av Chalmersstudentens erfarenhet.

– Jag har alltid lidit av Analysis Paralysis. Jag tänker för mycket innan jag gör, istället för att göra och tänka samtidigt. Naturligtvis måste du planera, men inte för mycket eftersom det kommer att göra mer skada än hjälpa din kreativitet och produktivitet. Man lär sig så mycket mer av att prova, berättade Gustav Eriksson, som nu planerar att fortsätta arbeta i verkstäder med små team och skapa sitt eget företag i framtiden.

Kanske kommer vi att se honom som en fullskalig The Yard-medlem förr än senare. Välkommen tillbaka!

Pannvaerkstaden.

THE YARD - Where software meet hardware

Join us – the new tech arena of Gothenburg at Lindholmen. A unique workspace with industrial feeling. And whether you are new in the tech industry, a fast growing scaleup company or a tech business with wind in it sails, this is the perfect spot for you. We offer coworking and the main attraction: our huge workshop hall. Where software meet hardware.

Nyfiken på The Yard? Kontakta oss.

Melina Garhed

Melina Garhed

Näringsliv- och marknadsansvarig 031-368 96 09
Mejla Melina melina.garhed@alvstranden.goteborg.se
Marie Vulpe

Marie Vulpe

Uthyrningsansvarig 031-368 56 16
Mejla Marie marie.vulpe@alvstranden.goteborg.se