Gå till huvudinnehållet
Sök på webbplatsen
 

Sonyas kulturhus till Masthuggskajen

Aktuellt, Pressmeddelanden Publicerad 11 oktober, 2024

Ett nytt kulturhus kommer att växa fram på Masthuggskajen. Det står klart sedan Älvstranden Utveckling AB beslutat tilldela en byggrätt norr om Masthuggstorget till fastighetsutvecklaren Broods. I deras vinnande förslag ”Sonyas kulturhus”, samutnyttjas bottenvåningen av kulturaktörer och arkitektkontoret White, som blir hyresgäst i byggnadens kontorsdelar.

Älvstranden Utveckling AB har beslutat att tilldela fastighetsutvecklaren Broods en byggrätt på 2 400 kvadratmeter bruttoarea (BTA) på Masthuggskajen. Beslutet kommer efter en markanvisningstävling där marknaden fick möjlighet att lämna förslag utifrån pris, kulturverksamhet i bottenvåningen och hållbarhet.

– På Masthuggskajen har idén om levande bottenvåningar med ett starkt inslag av kultur hela tiden varit vägledande när området ska utvecklas. Vi är därför väldigt glada att vi fick in flera genomarbetade förslag med tydlig kulturprofil och där Broods presenterade det klart bästa förslaget, säger Frida Johansson, projektledare, Älvstranden Utveckling AB.

Sonyas kulturhus

Fastighetsutvecklaren Broods har tillsammans med White arkitekter presenterat idén om Sonyas kulturhus, döpt efter jazzsångerskan, skådespelaren och revyartisten Sonya Hedenbratt, född på Fjällgatan i Masthugget. Förslaget är ambitiöst och väl genomarbetat där ekonomin i projektet tryggas genom att White arkitekter är med som ankarhyresgäst. Det gör det möjligt att skapa utrymme även för lågbetalande kulturaktörer i bottenvåningen.

Broods har lämnat det högsta anbudet och presenterat en långsiktig affärsmodell där delar av huset samutnyttjas för att få in kulturverksamheter och därmed blir Sonyas kulturhus en livfull och flexibel plats. Konceptet passar väl med målsättningen att göra Masthuggskajen till ett kontrastrikt och stimulerande område för alla göteborgare. De höga kvalitetsambitionerna i projektet säkras upp när ett etablerat arkitektkontor är med i gestaltningsprocessen från början.

– Det känns fantastiskt att få vara med och utveckla Masthuggskajen vidare. Vårt Sonyas bidrar till platsen med ett levande kulturhus, bra energilösningar, träbyggnation och nytänkande där vi samnyttjar lokaler. Och tack vare samarbetet med White arkitekter och BRA Bygg kan vi ligga i framkant både med arkitektur och innovativt byggande med hållbarhet i fokus. Vi är oerhört stolta och glada idag, säger Joakim Garfvé, grundare av Broods.

Höga hållbarhetsambitioner

Byggbranschen står för cirka en femtedel av Sveriges utsläpp av klimatpåverkande växthusgaser. För att driva på utvecklingen och möta målen i Göteborgs Stads miljö- och klimatprogram har Älvstranden Utveckling AB utvecklat ett ramverk för klimatkrav vid markanvisningar. Kravet vid en byggstart av G5 2026 är att man i byggprocessen ska reducera klimatutsläppen med 58 procent netto jämfört med referensvärdet för 2020.

Det vinnande anbudet har en bred kompetens inom hållbarhet och har med konkreta exempel visat att de är beredda att ta extra steg för att minska projektets klimatpåverkan. Ambitionen är att bygga en stomme i trä från hyggesfritt virke (för bevarande av biologisk mångfald), installera solceller med batterilagring och att jobba aktivt med återbruk. Därtill kommer projektet att bidra till att i övrigt förverkliga Masthuggskajens ambitiösa hållbarhets- och kvalitetsprogram.

— Nivån på anbuden visar att marknaden är redo att leverera på både social hållbarhet och ambitiösa klimatkrav i samma projekt. Det vinnande förslaget har presenterat en kreativ affärsmodell för kulturverksamheter och lämnat ett pris som väl svarar upp mot våra förväntningar. De seriösa anbuden är ett styrkebesked för Masthuggskajen, de lokala byggaktörerna i staden och Göteborg i stort, säger Kristian Käll, hållbarhetschef på Älvstranden Utveckling AB.

Fakta

Om Masthuggskajen och byggrätten G5:

Byggrätten kallas för G5 och ligger mellan Masthuggstorget och Oscarsleden i en del av Masthuggskajen där det kommer att bli bostäder, park, förskola, idrottshall och kontor. Byggrätten G5 omfattar 2 400 kvadratmeter BTA för centrumändamål.

Med Masthuggskajen kommer Göteborgs stadskärna att växa västerut och närma sig vattnet. Den nya stadsdelen knyter samman området innanför Vallgraven och Haga med Masthugget och Majorna. En naturlig koppling till vattnet skapas också från Linnégatan via Järntorget och ner till kajen på den nya halvön.

I Masthuggskajen byggs det 1 300 bostäder, uppemot 6 000 arbetsplatser, hotell, restauranger, kultur, parkering, förskolor och parker. Området ska utvecklas till en plats full av kontraster, av gammalt och nytt, storslaget och småskaligt, högt och lågt, globalt och lokalt.

Klimatkrav vid markanvisningen av G5:

Med Älvstranden Utveckling AB:s miljö- och klimatramverk, som prövas i projekt G5, höjs klimatmålen för nybyggnation successivt varje år fram till 2030. Då ska stadens målsättning om 90 procents minskning av klimatutsläppen, jämfört med 2020 vara uppnådd.

Vid byggstart 2026 innebär då klimatkravet för G5 en minskning med 58 procent netto jämfört med 2020 års värden. Ramverket tillåter en viss del kompletterande åtgärder för att balansera utsläppen till netto 58 procent där den faktiska utsläppsminskningen måste uppgå till 54 procent. Det innebär att klimatkravet för byggnaden sätts till max 210 kg koldioxidekvivalenter/m2 BTA där ramverkets referensvärde utgörs av kategorin “Övriga byggnadstyper” år 2020 med värdet 460 kg koldioxidekvivalenter/m2 BTA.

Klimatmålet motsvarar systemgränserna i Boverkets klimatdeklaration, inklusive installationer och invändiga ytskikt. I ramverkets krav ingår även att minska klimatbelastningen från delar som vanligen inte beräknas och kravställs, som till exempel markarbeten, pålning och solceller. Den sammanlagda faktiska utsläppsminskningen från projektet som helhet ska vara 54 procent. För att nå de kvarvarande 4 procentenheterna till 58 procents nettominskning tillåts kompletterande åtgärder genom till exempel inbindning av biogent kol i byggnaden.

Kontakt

Frida Johansson

Frida Johansson

Projektledare 031-368 96 11
Mejla Frida frida.johansson@alvstranden.goteborg.se