Gå till huvudinnehållet
Sök på webbplatsen
 

Prisbelönat UF-företag finns nu på Lindholmen

Aktuellt, Hyresgäst, Lindholmen Publicerad 4 juni, 2024

Sedan någon vecka tillbaka har vi på Älvstranden Utveckling AB en ny hyresgäst hos oss som nyligen vunnit SM. Det är UF-företaget Gralg som hyr mark av oss för att arbeta med sin pilotanläggning kring ett klimatpositivt och organiskt gödsel.

Gralg är skapat av Emmy Berggren, Charlie Arby, Magnus Lissbrant och Arvid Distner från Donnergymnasiet i Göteborg. Under året har de arbetat med sitt UF-företag och den 29 maj stod det klart att de vann Årets UF-företag och nu är klara för EM där de kommer att representera Sverige.  Och sedan någon vecka tillbaka finns de alltså på Lindholmen för att arbeta med sin pilotanläggning.

– Gralg framställer ett klimatpositivt och organiskt gödsel som till hundra procent består av grönalger som har de viktiga ämnena som växter behöver och som dessutom har en förmåga att växa fort. Genom att tillvarata spillvatten från reningsverk skapar vi också en cirkulär affärsmodell och genererar klimatpositiva intäkter, säger Arvid Distner.

Deras affärsidé grundar sig i intresset för ekologisk hållbarhet och viljan att göra en skillnad. Konstgödsel är en stor källa inom jordbruket och de tittade då på alternativa lösningar. Att det blev just alger beror på att de ville använda sig av näringsämnen som redan finns i systemet så att det blir cirkulärt.

De har tidigare testat konceptet genom att odla hemma och genom pilotanläggningen på Lindholmen kan de nu utöka den skalan.

– Man kan säga att vi tagit det i flera olika steg och nu vill vi testa det i en ännu större dimension. Vi kommer att vara på ytan på Lindholmen i några månader och vi hoppas att vi efter det kan gå vidare till ännu nästa steg, säger Emmy Berggren.

Vi på Älvstranden Utveckling AB är väldigt glada över att vi kan erbjuda mark att hyra ut till Gralg så att de kan komma vidare med sin verksamhet och sitt företagande.

– Gralg är ett företag som passar in på Lindholmen med sin förmåga att kombinera innovation och värdeskapande. Vi som bolag hyr både ut lokaler och mark och nu passade en mindre markyta perfekt för ändamålet, säger Marie Vulpe, uthyrningsansvarig på Älvstranden Utveckling AB.

Vill ni också etablera er i något av våra områden?

Vill du och ditt företag också finnas i något av våra områden? Vi äger cirka 60 fastigheter och pratar gärna om våra möjligheter med dig. Ta gärna kontakt med oss för att prata framtid!