Gå till huvudinnehållet
Sök på webbplatsen
 

Polestar till Frihamnen

Aktuellt Publicerad 21 juni, 2023

I början av juni stod det klart att elbilsföretaget Polestar ska etablera sitt nya globala huvudkontor i Frihamnen. Älvstranden Utveckling är med i processen och ska sälja mark för att möjliggöra planerna.

Göteborgs Stad och Polestar har tecknat en gemensam avsiktsförklaring, där mark direktanvisas för en ny byggnad intill brofästet närmast Hisingsbron. Polestars nya huvudkontor beräknas få en slutlig totalyta på ungefär 80 000 kvadratmeter och ska vara klar för inflytt 2028.

Delar av marken som huvudkontoret ska ligga på ägs i dag av Älvstranden Utveckling, medan merparten ägs av Göteborgs Stad. Styrelsen för Älvstranden Utveckling har beslutat att den del som bolaget äger ska säljas till Göteborgs Stad för att göra planerna möjliga.

— På det viset är vi med och bidrar till en viktig affär för Göteborg och för fordonsindustrin i Sverige, men det är också bra för den framtida utvecklingen av Frihamnen, säger Ulf Östermark, programledare för Frihamnen på Älvstranden Utveckling.

Tanken är att Polestar ska samla majoriteten av sina medarbetare på ett ställe och samtidigt skapa en attraktiv arbetsplats i centralt läge med goda kommunikationer.
Polestars nya byggnad kommer att göras i en så kallad frimärksplan, alltså en mindre detaljplan för just det område byggnaden står på. Liknande planer har gjorts tidigare, bland annat med Frihamnskyrkan och fordonsutvecklaren Geelys kontor på Lindholmen.

Planering av Frihamnen

Att en så stor och viktig aktör väljer Frihamnen för sin verksamhet, är goda nyheter för Ulf Östermark som leder Älvstranden Utvecklings arbete med att utveckla Frihamnen, ett område där bolaget äger och förvaltar stora markområden.

— Arbetet med att planera Frihamnen har varit pausat under ett par år, men vi hoppas att planarbetet ska komma i gång igen i år. Att Polestar satsar i Frihamnen kan vara den katalysator Göteborg behöver för att gå i gång med den omfattande satsning som en utveckling av Frihamnen ändå är, säger Ulf Östermark.

På sikt ska det bli kanske 10 000 nya bostäder, kontor och samhällsservice i Frihamnen och området har länge setts som en plats som ska knyta ihop centrala Göteborg över älven och minska avståndet mellan city och Hisingen.