Gå till huvudinnehållet
Sök på webbplatsen
 

Nytt landmärke på Kvillepiren

Aktuellt, Älvstranden Utveckling Publicerad 6 oktober, 2022

Ett nytt sexvåningshus helt i trä i kinesiskt rött står nu klart på Kvillepiren i Frihamnen. De nya bostäderna bjuder på en hänförande utsikt över centrala Göteborg och Göta älv.

De första 34 bostäderna i det nya kvarteret Ostindia på Kvillepiren i Frihamnen är nu klara och inflyttade. Kvarteret är en del av satsningen på bostäder med tillfälliga bygglov i Frihamnen som Älvstranden Utveckling arbetat med sedan 2015.

— Vi drog i gång projektet 2015 då det fanns ett stort behov av bostäder som kunde stå klara med kort varsel. Sedan dess har det blivit över 400 lägenheter som förutom att bidra till att lösa bostadskrisen även skapar liv i Frihamnen, säger Rune Arnesen, på Älvstranden Utveckling.

Det nyinflyttade kvarteret Ostindia har östliga influenser med detaljer i kinesiskt rött och extra breda loftgångar som kan fungera som gemensamma uteplatser för hyresgästerna. Husen är byggda i korslimmat trä och ger låg klimatpåverkan med minskade utsläpp av koldioxid.

— Med sina röda pelare och en röd bearbetad takfot i kombination med en träfärgad fasad får kvarteret en unik identitet samtidigt som det blinkar åt Ostindiska Kompaniets historia i Göteborg, säger Linda Hornberg på Waterfront Cabins.

Husen på Kvillepiren byggs och administreras av Waterfront Cabins som arrenderar marken av Älvstranden Utveckling. Kvarteren uppförs med tillfälliga bygglov och kommer att stå på Kvillepiren i åtminstone 15 år. När alla kvarteren är färdigbyggda kommer Kvillepiren att ha minst 900 bostäder med tillfälliga bygglov.

Sjöfartshistoria

Sedan tidigare är tre kvarter färdigbyggda och inflyttade, alla med namn efter Göteborgs och Frihamnens sjöfartshistoria. Kvarteret Ostindia anspelar på Ostindiska Kompaniet som från 1731 handlade med Kina. Kvarteren Fredrikshamn och Newcastle på färjelinjerna som gått och går till Storbritannien och Danmark. Mellan åren 1978 och 2006 kunde resenärer ta sig med M/S Princess of Scandinavia från Frihamnen till North Shields i Newcastle på 26 timmar. På Kvillepiren utgick även Stenas järnvägsfärja med destination Fredrikshamn, en trafik som pågick ända fram till i augusti 2015.

Det som byggts är främst mindre bostäder, så kallade studios, med generös takhöjd och sovloft, men det finns även ett antal större lägenheter för mindre familjer eller par. Det går att boka en studio för enbart en dag, en vecka eller för längre tid. Dygnspriset är från 240 kronor vilket motsvarar cirka 7 000 kronor i månaden. Då ingår bland annat möbler, inredning och internetuppkoppling.

Lägenheterna på Kvillepiren uppförs i samarbete med byggherrarna Brofred Bygg & Entreprenad AB och de färdiga lägenheterna hyrs ut genom waterfrontcabins.se. Marken ägs av Älvstranden Utveckling som har arrendeavtal med byggherrarna.