Gå till huvudinnehållet
Sök på webbplatsen
 

Nu växer Göteborg ut i älven

Aktuellt, Pressmeddelanden Publicerad 9 september, 2022

På fredagen togs det första spadtaget för Masthuggskajens nya halvö. Efter färd med M/S Carl Michael Bellman från Lilla Bommen ut till halvöns arbetsområde, fick de inbjudna vara med om den historiska byggstarten.

Den två hektar stora halvön i Göta älv, som ska byggas 100 meter ut i älven från Rosenlundskanalens mynning och 200 meter västerut, kommer att innehålla såväl bostäder som kontor och verksamhetslokaler. Med ett levande kajstråk knyter halvön ihop omgivande stadsdelar längs med älven och öppnar upp staden mot vattnet.

– Det är ett nytt sätt att jobba på där vi på Älvstranden Utveckling tar på oss ansvaret för helheten, det sparar både tid och pengar för såväl staden som byggherrarna, säger Lena Andersson, VD, Älvstranden Utveckling.

Så här såg det ut när startsignalen för halvöns byggnation ljöd under fredagen.

Det som nu har byggstartat är själva grundläggningen av den yta som sedan ska fyllas med bostäder, kontor, gator och kajstråk. När grundläggningen av halvön är färdig 2025, påbörjas bygget av kvarteren och allmän plats. Runt 2027 ska de första husen vara redo för inflyttning. Grundläggningen av halvön genomförs på ett nytt och innovativt sätt. Älvstranden Utveckling AB är byggherre och hela grundläggningen av halvön görs i ett svep, till skillnad från hur det brukar vara där man delar upp grundläggningen beroende på vad som ska byggas, hus eller allmän plats.

– Att Älvstranden Utveckling har lyckats sy ihop det här tillsammans med många andra aktörer visar på bolagets styrka och möjligheter framåt, och nu skapar vi kunskap inför framtiden, säger Rickard Eriksson (M), styrelseordförande, Älvstranden Utveckling AB.

Entreprenaden av halvön utförs av danska bygg- och anläggningskoncernen Aarsleff som vann den offentliga upphandlingen. Kontraktet är värt 1,3 miljarder och kostnaden fördelas mellan byggherrarna och Göteborgs Stad.

– Det markerar en ny punkt av Göteborgs historia. Vi vänder staden mot vattnet, något som många göteborgare har efterfrågat under många år, säger Hampus Magnusson (M), ordförande byggnadsnämnden.

Halvön på Masthuggskajen kommer att bestå av fyra fastigheter och allmän platsmark. Fastigheterna ägs av Stena Fastigheter, som bygger hyresrätter, skola, lokaler för restauranger och caféer samt kontor och Riksbyggen som ska uppföra bostadsrätter. Elof Hansson Fastigheter kommer tillsammans med Alecta Fastigheter att bygga kontorshusen Global Business Gate.