Gå till huvudinnehållet
Sök på webbplatsen
 

Nu skiner Eriksbergskranen igen

Aktuellt Publicerad 6 december, 2021

En nygammal röd färg, ett rejält rostskydd och ny belysning. I slutet av november var renoveringen av Eriksbergskranen klar för den här gången. Nästa uppfräschning lär dröja 30 år.

Det har tagit ett par månader och kostat över 60 miljoner, men nu är renoveringen av den kulturminnesmärkta bockkranen på Eriksberg klar. Det blev att par veckors förseningar av arbetet då kranen var rostigare än väntat och ställningsbyggandet runt den 80 meter höga och 1 750 ton tunga kranen drog ut på tiden.

— Ett stort orosmoment har varit säkerheten. Vi gjorde en beräkning på vindlasterna och det visade sig att det fanns en risk för att kranen skulle knäckas om det var ställningar på östra och västra sidan samtidigt, så vi fick dela upp det arbetet. Något som både försenade och fördyrade arbetet, säger Michael Danese på Älvstranden Utveckling som varit projektledare för renoveringen.

Nu har kranen haft slutbesiktning, fått ny belysning, skiner röd och grann igen och ska inte behöva renoveras de kommande 30 åren. Eriksbergskranen är byggnadsminne sedan 2012 och användes mellan 1969 och 1979 för montering av fartyg på upp till 500 000 ton. Den var från början grön men bytte färg i samband med att den målades om på 1990-talet. Den röda färgen som nu används är samma färg som tidigare och står med i bygglovet