Gå till huvudinnehållet
Sök på webbplatsen
 

Nu plockas Göteborgs sista hamnkran ner

Aktuellt, Älvstranden Utveckling Publicerad 13 februari, 2024

Dåligt skick på både kran och kaj, i kombination med bygget av spårväg mellan Frihamnen och Lindholmen, har lett till att hamnkranen som står vid Lundbyhamnen nu kommer att monteras ner.

Älvstranden Utveckling AB äger sju kranar, en av dessa är hamnkranen ”kran 50” vid Lundbyhamnen. Anledningen till att kranen nu demonteras är kranens och kajens mycket dåliga skick, som utgör en säkerhetsrisk, och det pågående arbetet med att bygga spårväg mellan Frihamnen och Lindholmen. Kran 50 byggdes 1917 och har varit i bolagets ägor de senaste 25 åren. Det är Göteborgs sista hamnkran sedan kran 89, som stod vid Maritiman, revs 2021.

Förvaras under fem år

Ett förberedande arbete inför nedmonteringen påbörjas i mitten av januari, och kranen kommer att vara helt borttagen en månad senare. Länsstyrelsen och Älvstranden Utveckling AB har en överenskommelse om att Älvstranden Utveckling AB demonterar och förvarar kranen under fem år gentemot att Länsstyrelsen åtar sig att undersöka möjligheten att hitta finansiella medel för ett bevarande av kranen, så att den kan, renoveras, repareras och monteras upp på en alternativ plats inom staden och med en annan förvaltare. Om det efter denna tid inte har hittats en lösning för ett bevarande, kommer kranen sannolikt att destrueras.

Uppdatering den 13 februari 2024: Kranen är nu nedmonterad enigt tidplan och förvaras hos Älvstranden Utveckling AB i väntan på besked från Länsstyrelsens undersökning kring eventuell framtida förvaltare.

För mer information

Ulrika Palmblad

Ulrika Palmblad

Stadsutvecklingschef 031-368 96 67
Mejla Ulrika ulrika.palmblad@alvstranden.goteborg.se