Gå till huvudinnehållet
Sök på webbplatsen
 

Magasin 113 i Frihamnen kan bli Forsman & Bodenfors nya adress

Pressmeddelanden Publicerad 6 september, 2017

Ännu en avsiktsförklaring är klar för Magasin 113 i Frihamnen. Sedan tidigare finns en avsiktsförklaring med Kulturförvaltningen för Göteborgs Konsthall och nu är det även klart med Forsman & Bodenfors.

Magasin 113 är mer än en byggnad, det är ett kvarter vars innehåll och program driver utvecklingen i Frihamnen och inspirerar till att tänka nytt. Under våren 2017 inleddes konkretiseringen av utvecklingen av Magasin 113 som en del av Frihamnsområdets mest centrala punkt. Sedan tidigare har Älvstranden Utveckling tecknat avsiktsförklaring med Kulturförvaltningen för Göteborgs Konsthalls etablering och nu planerar även den Göteborgsbaserade reklambyrån Forsman & Bodenfors att etablera sig i byggnaden.

Älvstranden Utveckling utvecklar Magasin 113 tillsammans med arkitektkontoren MVRDV och BSK. Arbetet innebär att ta fram en strategi för den fortsatta utvecklingen av Magasin 113 samt gestaltning och projektering av delar av byggnaden, som delvis ska vara färdigställd till 2020. I utvecklingen av arbetet har nu alltså två avsiktsförklaringar tecknats, vilket innebär att de involverade parterna har en gemensam ambition och strävar efter att etableringar i Magasin 113 ska kunna ske.

– Magasin 113 kan bli det fantastiska hem vi letat efter för att kunna samla alla våra 250 medarbetare i Göteborg. Och vi hoppas också kunna vara delaktiga i skapandet av en helt ny, och annorlunda, del av centrum, säger Hans Andersson, som leder projektet på Forsman & Bodenfors.

– Att Magasin 113 får nytt innehåll genom två stora kreativa aktörer, känns som en viktig del i vårt arbete att utveckla Frihamnen till en attraktiv innerstadsmiljö, säger Lena Andersson, VD på Älvstranden Utveckling.

Allmänhet och press är välkomna att ta del av presentation och samtal med arkitekter och representanter från Göteborgs Stad ikväll 6/9 kl 17.00-19.00 på plats i Magasin 113, Frihamnen (Busshållplats Frihamnsporten). Presentationen hålls på engelska och syftet är att visa tidiga skisser av Magasin 113 samt att diskutera arkitekturens möjligheter att utveckla Göteborg i enlighet med Vision Älvstaden.

Forsman & Bodenfors har sedan mer än ett decennium rankats som en av världens mest kreativa reklambyråer. Sedan starten 1986 finns huvudkontoret i Göteborg och verksamheten är numera en del av amerikanska MDC Partners, som organiserar några av världens bästa kommunikationsbyråer. F&B har cirka 350 medarbetare, varav 250 i Göteborg.

MVRDV är ett globalt arkitektkontor som grundades 1993 i Rotterdam med en kollaborativ och forskningsbaserad designmetod. De har bland annat genomfört Markthall i Rotterdam, en kombination av bostäder och saluhall, Hollands World Expo paviljong i Hannover 2000 och kulturhuset Ku Be i Köpenhamn. Jacob van Rijs är en av grundarna till kontoret.

BSK Arkitekter arbetar sedan 1966 med stadsbyggnad, husbyggnad och inredning. Företaget förenar en konceptuell, innovativ inriktning med gedigen byggnadsteknisk kunskap och står bakom omvandlingen av Nacka Strand, Campus Albano, Södertälje sjukhus samt huvudkontoren för Vasakronan och Posten. Svante Bergman är partner och arkitekt med ansvar för Magasin 113.

Älvstranden Utveckling AB är ett helägt kommunalt bolag som tillsammans med andra ska forma Göteborg till en hållbar, attraktiv och dynamisk stad – öppen för världen. Vi arbetar långsiktigt enligt Vision Älvstadens målsättning att möta vattnet, hela staden och stärka den regionala kärnan. Vi ska medverka till att Frihamnen, Södra Älvstranden, Lindholmen och Gullbergsvass fylls med boende, kontor, handel, mötesplatser och allt annat som karaktäriserar en levande och inkluderande stad.