Gå till huvudinnehållet
Sök på webbplatsen
 

Lindholmen får 1 500 kvadratmeter konst

Aktuellt, Älvstranden Utveckling, Hyresgäst, Okategoriserade, The Yard, Lindholmen Publicerad 20 september, 2022

På Valdemar Noréns gata på Lindholmen växer en av Sveriges största muralmålningar fram. Den USA-födda konstnären Tavar Zawacki gör gatukonst av 160 meter fasad på en pannverkstad från varvstiden. Totalt täcker de abstrakta målningarna 1 500 kvadratmeter fasadyta.

— Det här projektet är unikt och tack vare fasadens stora yta har jag fått möjligheten att göra ett galleri med tio stycken målningar i stadsmiljö där man kan gå från verk till verk precis som om de hade varit inomhus. Det finns inte många sådana platser i världen så det är mycket spännande, säger Tavar Zawacki.

Zawacki startade upp målandet för cirka två veckor sedan och i slutet av vecka 38 kommer det att stå klart.

— Genom att göra en muralmålning så rustar vi upp byggnaden med enkla medel på samma gång som vi också utvecklar platsen. Konst och kultur har en viktig roll i stadsmiljön och nu kan vi erbjuda göteborgarna en ny konstyta i stan, säger Torgny Tennby, teknisk förvaltare på Älvstranden Utveckling som ansvarar för fastigheten.

Det händer mycket i området kring målningen med bland annat den nya techarenan The Yard, flera nya hyresgäster är på väg in i Älvstranden Utvecklings fastigheter, lite senare i år öppnar Clarion Hotel The Pier och nästa år kommer ett nytt färjeläge vid Keillers kaj.

— I och med det nya färjeläget får vi ett förstärkt stråk mot Lindholmen Science Park som vi inte haft tidigare. Vi jobbar även med andra element såsom belysning och utemöbler längs sträckan för att stärka både attraktivitet och trygghet, säger Ulrika Palmblad Gröön, stadsutvecklingschef på Älvstranden Utveckling.

Älvstranden Utveckling gör detta tillsammans med gatukonstorganisationen Artscape som inte är några nykomlingar när det gäller gatukonst i Göteborg.

— Göteborg är en stad som vill och vågar vara i framkant och vi är glada över att få vara tillbaka här med en så framstående konstnär och nu med en ny partner i Älvstranden Utveckling. Vi är stolta över att få vara en del av stadens utveckling och bidra till en konst som är tillgänglig för alla, säger Daniel Wakeham från Artscape.

Om Tavar Zawacki

Tavar Zawacki har funnits i den innersta cirkeln av den internationella gatukonstvärlden i över 20 år, och gjorde tidigare konst under pseudonymen ABOVE. Han har satt avtryck på städer som Johannesburg, Paris och Rio de Janeiro och gjort flera omfattande turnéer över världen med sina konstprojekt. 

Läs mer om Tavar Zawacki (öppnas i nytt fönster)

Om Artscape

Artscape är Skandinaviens ledande gatukonstorganisation. De har sedan 2014 skapat över 190 verk i över 50 svenska kommuner. De verkar för att inspirera och tillgängliggöra konst, under devisen att konst inte ska vara begränsad till museer och gallerier.

Läs mer om Artscape (öppnas i nytt fönster)