Gå till huvudinnehållet
Sök på webbplatsen
 

Kvillepiren växer på höjden

Aktuellt Publicerad 9 november, 2021

Nu bor det över 450 människor i de temporära bostäderna på Kvillepiren. Sedan byggstarten 2019 har det vuxit fram 370 lägenheter i två- och trevåningshus. Nu är det klart att de även ska växa på höjden. 134 nya lägenheter i sexvåningshus har precis fått klartecken att börja byggas

—Efterfrågan på att bo i området har varit stort ända sedan de första hyresgästerna flyttade in för knappt två år sedan. Det är kul att vi kan expandera även på höjden, säger Marcus Waserbrot på företaget Waterfrontcabins.

På Kvillepiren i Frihamnen pågår sedan 2019 byggandet av bostäder med temporära bygglov. I dagsläget finns det 370 lägenheter i två- och trevåningsmoduler fördelade på tre olika kvarter och ett 60-tal är under uppförande. Nästa steg är att husen kommer att växa även på höjden. Det blir sex våningar helt i trä, lysande röda och med utsikt över Göta älv och Göteborgsoperan.

Det som byggts är främst mindre lägenheter med generös takhöjd och sovloft, men det finns även ett antal större lägenheter för mindre familjer eller par. Även i de husen som nu har fått bygglov är lägenheterna ettor och tvåor, från 29 kvadratmeter, varav några med egen takterrass.

Bostäderna på Kvillepiren kan stå på platsen som längst till och med 2040. De kommer till Göteborg i förproducerade moduler som monteras ihop på plats på pålar gjutna i marken. Projektet tillkom för att på kort sikt minska bostadsbristen i Göteborg och bostäderna hyrs ut på kortare kontrakt till studenter, företag och allmänhet.

— Många av de som flyttade in för knappt två år sen har velat bo kvar, men det finns även de som av olika anledningar behöver någonstans att bo under en kortare period. Det kan handla om att de fått jobb i stan, studerar eller står mellan två boenden. En typisk hyresgäst är mellan 25 och 35 år gammal och studerar eller arbetar, säger Marcus Waserbrot.

Även om den permanenta bebyggelsen i Frihamnen dröjer så sker det mycket annat i området. Hisingsbron står klar sedan i somras, planeringen av en ny spårvagnslinje genom Frihamnen till Lindholmen är i full gång och till sommaren ska Jubileumsparkens första etapp stå klar. Frihamnskyrkan på Norra Frihamnspiren är under produktion och i de befintliga byggnaderna i Frihamnen arbetar i dag runt 500 personer.

Lägenheterna på Kvillepiren uppförs i samarbete med byggherrarna Brofred Bygg & Entreprenad AB och Kvillepir AB och de färdiga lägenheterna hyrs ut genom waterfrontcabins.se. Marken ägs av Älvstranden Utveckling som har arrendeavtal med byggherrarna.