Gå till huvudinnehållet
Sök på webbplatsen
 

Kvillepiren fortsätter växa

Aktuellt Publicerad 25 maj, 2021

För drygt ett år sedan flyttade de första boende någonsin in i Frihamnen. Då stod 44 temporära lägenheter klara för studenter, företagare och allmänhet. Nu har befolkningsantalet stigit till 300 och i veckan står 20 nya lägenheter inflyttningsklara.

— Nu finns det 252 klara bostäder i Frihamnen, med cirka 300 boende, säger Marcus Waserbrot på Waterfrontcabins som står för uthyrningen av lägenheterna.

Lägenheterna som nu är klara ingår i det tredje av totalt åtta kvarter som ska byggas. Kvarteret kallas för ”Newcastle” och designen har hämtat inspiration från engelska townhouses och det faktum att det gick en färjelinje från Frihamnen till just Newcastle i England fram till 2006.

”Newcastle” byggs i trä med loftgångar på våningsplanen och generös takhöjd inne i lägenheterna. När hela kvarteret står färdigt innan årsskiftet kommet det finnas över 400 lägenheter på Kvillepiren.

— I kvarteret ”Newcastle” blir det också en del större lägenheter, den mest spektakulära är ett mini-townhouse i fyra våningar, stora fönster och en utsikt över Göta älv, säger Marcus Waserbrot.

Temporära bostäder

På Kvillepiren planeras det för över 900 lägenheter. Bostäderna byggs med tidsbegränsade bygglov och kan stå på platsen i 15 år, därefter kan de monteras ner och flyttas till andra platser. De temporära bostäderna hyrs ut till företag, studenter och allmänhet och är ett sätt att minska bostadsbristen på kort sikt samtidigt som det ger liv och rörelse till ett område som kommer att genomgå omfattande förändringar de kommande åren.

Redan nu pågår bygget av Jubileumsparken och snart påbörjas utbyggnaden av det allmänna badet som ska ligga i den mellersta hamnbassängen i Frihamnen. På sikt ska det bli 10 000 lägenheter i området, men redan nu planeras det för fullt för en ny spårväg genom området och bygget av Frihamnskyrkan har redan dragit igång. I och med att Hisingsbron står klar blir området lättare att ta sig till från andra sidan älven.

— Det händer mycket i Frihamnen med parken, kyrkan och spårvägen och vi hoppas att de två första detaljplanerna för området kommer igång nästa år. Totalt rör det sig om 4 000 bostäder i de inre delarna av Frihamnen i de planerna, säger Anna-Lena Isacson på Älvstranden Utveckling.

Lägenheterna på Kvillepiren uppförs i samarbete med byggherrarna Brofred Bygg & Entreprenad AB och Kvillepir AB och de färdiga lägenheterna hyrs ut genom waterfrontcabins.se. Marken ägs av Älvstranden Utveckling som har arrendeavtal med byggherrarna.