Gå till huvudinnehållet
Sök på webbplatsen
 

Kville Saluhall kan vinna Sveriges främsta arkitekturpris

Aktuellt Publicerad 23 oktober, 2013

Kasper Salin-priset är Sveriges förnämsta utmärkelse när det gäller god arkitektur. Varje år nomineras projekt som anses särskilt framstående och bland dem som har chansen att vinna 2013 finns Kville Saluhall. Ett härligt kvitto på att vi satsat rätt, säger Emma Hedenryd – en av Älvstranden Utveckling AB:s två projektledare.

När Nya Kvillebäckens saluhall planerades beslöt byggherren Älvstranden Utveckling att utlysa en allmän arkitekttävling. Vann gjorde Gustav Appells Arkitektkontor. Och när byggnaden med sitt brokiga utbud av serveringar och butiker öppnade, blev den snabbt en populär mötesplats i den nya stadsdel som nu växer fram på hisingssidan i Centrala Älvstaden.
– Det är klart att nomineringen till Kasper Salin-priset är kul för oss som jobbar med arkitektur och stadsbyggande, säger Emma Hedenryd. Priset är ju prestigefullt och aktat och motståndet alltid väldigt tufft – speciellt när slutnomineringen av de fem främsta projekten gjorts.
Det är intresseorganisationen Sveriges Arkitekter med sina 11 800 medlemmar som ligger bakom Kasper Salin-priset. Motiveringen för Kville Saluhalls nominering lyder: ”Byggnaden är till synes enkel i sin komposition och karaktäriseras av det Göteborgstypiska gula teglet som i denna byggnad fått ett helt nytt raffinemang.” Vinnaren av Kasper Salin-priset presenteras under Arkitekturgalan i Stockholm den 8 november.
– Vi får se hur det går, säger Emma Hedenryd. Men med tanke på hur fantastiskt mottagande Saluhallen har fått från medborgarna är det egentligen pris nog!