Gå till huvudinnehållet
Sök på webbplatsen
 

Jubileumsfixat i Frihamnen

Aktuellt, Älvstranden Utveckling, Hyresgäst, Frihamnen Publicerad 9 maj, 2023

Rensat och städat, en ny cykelbana, fräscha vattenledningar och avlopp. Nu har Frihamnen fixats i ordning inför Göteborgs Stads jubileumsfirande i sommar då band som Suede och Hooja förväntas locka storpublik till området.

I juni inleds Göteborgs Stads något uppskjutna firande av att staden fyller 400 år. Vid Bananpiren i Frihamnen kommer en stor del av festligheterna att ske. För besökarna kommer det att vara ett delvis annorlunda Frihamnen jämfört med tidigare.

 

Det är ju ett gammalt hamnområde och nu när vi ska fira att Göteborg fyller 400 år i Frihamnen var det ett bra tillfälle att ta tag i saker som ändå behövde fixas.

 

— Det är ju ett gammalt hamnområde och nu när vi ska fira att Göteborg fyller 400 år i Frihamnen var det ett bra tillfälle att ta tag i saker som ändå behövde fixas. Förutom att vi investerat i infrastruktur som vatten och avlopp kommer det att finnas en ny gång- och cykelbana, nya vägar och infarter som kommer kunna användas även efter firandet i sommar, säger Ulrika Palmblad Gröön, på Älvstranden Utveckling AB.

Redan i dag är Frihamnen en plats för evenemang, konserter och festivaler och kommer att fortsätta fungera som det till dess området utvecklas permanent. På sikt ska det bli en ny stadsdel som knyter samman Göteborg över älven och det planeras för 10 000 nya bostäder, verksamheter och samhällsservice. Men redan nu händer det mycket i området.

— På Kvillepiren växer det fram ett helt nytt bostadsområde och till hösten börjar det byggas en ny spårväg genom området. I sommar öppnar det nya hamnbadet och sedan tidigare står Jubileumsparken färdig och den nya Frihamnskyrkan ska snart invigas, säger Ulrika Palmblad Gröön.

Även om det händer mycket i området inför jubileumsfirandet finns det utmaningar som inte går att lösa varken snabbt, enkelt eller billigt. Kajerna i området är gamla och har tagit stryk av ålder och strömmande vatten.

— Delar av kajerna kommer att stängas av då de helt enkelt inte är säkra att belasta, men det kommer att vara tydligt utmärkt var man kan gå, cykla och köra bil och var det inte är okej att vara, säger Ulrika Palmblad Gröön.

 

Händer det inget i Frihamnen?
Jo – kolla här!

På sikt ska byggas en helt ny stadsdel med 10 000 bostäder i Frihamnen. Det motsvarar över 20 000 människor som ska ha sina hem i området. Men redan nu händer det mycket i Frihamnen.
Det har blivit enklare att ta sig till Frihamnen. Nu finns det nya gång- och cykelbanor i området som du svänga in på direkt från Hisingsbron.
Under Göteborgs 400-årsfirande i sommar kommer ett nytt bad i Frihamnen att invigas. Tre bassänger med salt eller sött vatten öppnar redan i juni.
I slutet av augusti arrangeras Frihamnsdagarna på Bananpiren för tredje året i rad.
På Kvillepiren, ett stenkast från Bananpiren där staden i sommar firar 400 år, bor det fler än 500 personer. Det är de första som faktiskt har sina bostäder i Frihamnen sedan den byggdes för 100 år sedan.
Jubileumsillustration.

Lista på saker som händer i Frihamnen i sommar

Kolla in jubileumsprogrammet och allt som sker i Frihamnen.

Förväntansfullt inför invigning av nya hamnbadet

Med mindre än en månad kvar till öppning och invigning av nya hamnbadet i Jubileumsparken pågår ett intensivt arbete för att hinna klart med badet.