Gå till huvudinnehållet
Sök på webbplatsen
 

I Frihamnen får gammalt material nytt liv

Aktuellt, Hyresgäst, Frihamnen Publicerad 9 november, 2021

I Magasin D i Frihamnen samsas allt från stolar och toaletter till skrivbord och isolering innan de kommer att användas igen i nya miljöer. Här huserar också Jesper Kempenaar och Anton Franker som tillsammans skapat Återbruksbyrån som är en återbrukstjänst med ett lager för mellanlagring.

– Det är dags att börja agera och växla upp hållbarhetsambitionerna. Därför har vi startat Återbruksbyrån där vi hjälper kommuner, fastighetsägare och byggbolag att komma igång med sitt återbruksarbete, säger Anton Franker.

Frihamnen har ett unikt läge

Återbruksbyrån har haft sin verksamhet i Magasin D i Frihamnen i cirka sex månader och där har de byggt upp sin nya verksamhet. En kontorsdel håller just nu på att byggas, självklart med enbart återbrukbart material. Och på frågan varför man valt Frihamnen och ett av Älvstranden Utvecklings magasin som plats för sin verksamhet kommer svaret snabbt.

– Frihamnen har ett unikt läge och lokalen vi hyr är väldigt häftig med en lång historia. Men framförallt har den bra logistikmöjligheter och det är både nära till stan och större trafikstråk. Området erbjuder också eventuella expanderingsmöjligheter inför framtiden vilket betyder mycket för oss, säger Jesper.

En återbruksgaranti är viktigt

Återbruksbyrån hjälper sina kunder att skapa strukturer, sätta mål och ändra arbetssätt. De kan också göra materialinventeringar för att hitta bra material som finns i byggnaderna och som ofta riskeras att slängas, både byggmaterial och inredning.

– Tröskeln behöver vara låg för att man ska ta till sig nya arbetssätt. Vi bistår med konsultation, mellanlagring av produkter, försäljning av återbrukbart material och vi kan även göra rapporter och utredningar där man som kund får veta hur mycket miljöbesparingar man gjort tack vare återbruket, säger Jesper Kempenaar.

Jesper och Anton trycker på att en återbruksgaranti är viktigt och att kunden måste få veta vad som händer med materialet som de lämnar in. Helst ska det inte ens komma in i magasinet i Frihamnen utan det ska direkt vidare till en annan plats där de får nytt liv. Men ibland behövs justeringar bli gjorda och då kan Återbruksbyrån hjälpa till där också.

– Materialet behöver omsättas minst en gång till för att det ska räknas som lyckat och den garantin är en stor del i vår verksamhet. Det skapar en trovärdighet och visar att det är möjligt på sätt som man kanske inte tänkt på innan, säger Anton.

Letar du ny lokal?

Vill du också ha en lokal där det händer massa runt omkring dig. Där du har nära till restauranger, tillgång till perfekta löprundor på lunchen, coola kontorsgrannar, nära till Göteborgs innerstad och första parkett vid vattnet? Då kan du kolla in vilka möjligheter som finns hos oss!