Gå till huvudinnehållet
Sök på webbplatsen
 

Hur kan en park se ut på Masthuggskajen år 2026?

Aktuellt Publicerad 9 december, 2015

Hur kan en park se ut på Masthuggskajen år 2026?
Ja, det finns redan förslag. Både i modellera och på spelplattformen Minecraft!
Det kallas ”gameovation” och är det moderna sättet att föra dialog kring stadsutveckling.

Det var under mässan Kunskap&Framtid i slutet av november som besökarna – mestadels göteborgsungdomar 18-20 år – fick chansen att bidra med idéer för hur en park på Masthuggskajen skulle kunna se ut. Under tre dagar fanns pennor, kritor och lera på plats och en enkel karta över området och dess befintliga och planerade huskroppar.

Och nu har idéarbetet under Kunskap&Framtidsmässan fått en fortsättning på nätet!

Den som vill kan gå in och titta på Facebook-sidan för Gameovation, och/eller www.gameovation.se . Där finns ett skapat evenemang för Masthuggskajen med både dropboxlänk för nedladdningsbar karta och ip-adress till de servrar man kan bygga på. Här finns också en film som visar delar av bygget.

– Den ena servern ger spelaren en egen helt tom lott att bygga på medan den andra har ett ursprungsläge som man utgår ifrån med planerad byggnation runt omkring, säger Åsa Klevenstam Jagre, hjärnan bakom projektet.

– I den kartan kan 10 personer bygga samtidigt. Den laddas om då stora förändringar skett eller om kartan blivit förstörd och vi sparar ner nuvarande status. Fungerar alltså även offline om man laddar ner från dropbox och bygger på egen hand.

Gemensamt för de flesta förslag är en efterfrågan av öppna ytor och scener som kan skapa mångfald. Bad, möjlighet att sola på en sandstrand och mycket träd hörde också till de vanligaste önskemålen En del plockar bort planerade höga hus på Masthuggskajen eftersom de är rädda för att höjden stänger människor ute. Men projektets primära syfte är själva parken.

– Å andra sidan ser jag exempel på hur andra just nu kopplar ihop älven och kanalen med vatten så att man kan åka båt in i parken och ända till baksidan av Folkets Hus, säger Åsa. Det låter spännande…

Visualiseringen i Minecraft pågår till den 18 december och kompletteras med ett mindre antal skolbesök.

– Minecraft har över 100 miljoner användare i alla åldrar, bred preferensbas och global räckvidd. Det är ett fantastiskt verktyg för visualisering och innovation.

Bygg ditt förslag till framtida park vid Masthuggskajen i Minecraft.

 Alternativ 1: Ladda ner länken till din dator. Bygg din park och posta ditt bidrag via facebook eller maila till info@gameovation.se.

https://www.dropbox.com/s/e5seh5dazep55mz/Masthuggskajen_alvstranden.zip?dl=0

 Alternativ 2: Välj server IP: 46.253.196.89:25765 och skriv /plot auto så får du en egen plot att bygga på.

 Alternativ 3: Välj server IP: 46.253.196.82:25565 och bygg tillsammans med andra, omgiven av planerad framtida bebyggelse.