Gå till huvudinnehållet
Sök på webbplatsen
 

Hemestra längs älven i sommar

Aktuellt, Hyresgäst Publicerad 9 juli, 2021

Väntar en sommar på hemmaplan i Göteborg? Passa på att upptäcka de lokala kvarteren och de många smultronställen som finns utmed båda sidor av älven.

Gröna oaser och andra smultronställen längs älven

Eriksberg

Strosa längs kajen i Eriksberg och ta en paus på bryggan utmed älven. Redan på 1990-talet påbörjades förvandlingen av Eriksberg från nedlagt skeppsvarv till levande stadsdel. Klassiska varvsbyggnader bevarades, och området kompletterades även med mängder av bostäder och kontor. Idag är Eriksberg ett relativt moget område, men det finns fortfarande utvecklingsmöjligheter i till exempel Västra Eriksberg.

Kolla även in Göteborgs landmärke Eriksbergskranen som just nu genomgår en större renovering. Bland annat kommer kranen att målas om och få en rödare nyans. Ta en promenad i gröna, sköna Färjenäsparken i väster. I Färjenäsparken börjar också Kajpromenaden, en sju kilometer lång konst- och kulturvandring som sträcker sig längs Norra Älvstranden ända till Frihamnen. Karta finns att hämta på Älvrummet, se nedan tips.

 

Slottsberget

På promenaden från Eriksberg och Sannegårdshamnen mot Lindholmen måste du ta en avstickare upp på Slottsberget – ett eget litet paradis på en kulle. Här lät Lindholmens varv i slutet av 1800-talet sina anställda bygga hus, helt utan stadsplanering. Små trähus i mängder, inte helt olikt ett bohuslänskt fiskeläger. Några av husen finns kvar än idag och kvarteret är väl värt ett besök.

Lindholmen

Folk sitter på uteplatsen utanför Älvrummet.

Älvrummet

Ta en båttur till ett av Göteborgs mest expansiva områden, Lindholmen, och gör ett besök i Älvrummet. Här finns en modell över stadsutvecklingen på båda sidor om älven och en digital utställning där du bland annat kan testa att bygga din egen stad. Utanför Älvrummet finns även en uteplats där du kan ta en lunchpaus i solen med utsikt mot älven och det färgglada huset Kuggen som fått pris för sin innovativa arkitektur. Här kan du också hämta kartan till Kajpromenaden, en sju kilometer lång konst- och kulturvandring som sträcker sig längs Norra Älvstranden från Färjenäsparken i Eriksberg ända fram till Frihamnen.

Läs mer om Älvrummet på alvrummet.se (Extern länk, öppnas i nytt fönster)

 

Guidad utomhusvandring: Upptäck Lindholmen från dåtid till nutid

På Lindholmen går Göteborgs varvshistoria hand i hand med Sveriges främsta utvecklingsprojekt inom framtidens mobilitet. Samtidigt bjuder området på gröna små oaser, konst, nybyggda bostäder och en eftertraktad närhet till vattnet.

I sommar erbjuder Älvrummet en kostnadsfri, guidad vandring runt Lindholmen. Under en sträcka på 2,5 km får ni lära er om områdets historia och pågående utveckling, besöka nybyggda innergårdar, gamla varvsområden och härliga platser för avkoppling. Turen ges måndag till lördag och tar 1,5 timme. Ni kan boka för upp till tio personer.

Se en kort film om den guidade turen: https://www.youtube.com/watch?v=_Sbs4ZKE6AU

Läs mer och boka: https://alvrummet.se/boka-guide/

 

M1:an, en fastighet på Lindholmen

Varvsområdet

Ett besök på Lindholmen innebär garanterat att du känner av historiens vingslag. Efter att varvskrisen var ett faktum i början av 1980-talet såldes alla fastigheter till Göteborgs Stad och idag äger Älvstranden Utveckling flertalet, där det nu huserar stora som små verksamheter. Vandra omkring och titta på de bevarade fasaderna som idag blandas med nybyggen runt Lindholmshamnen. Gå sedan ner mot vattnet och kolla in de mäktiga kranarna. I området finns även ett stort utbud kaféer och matställen när hungern blir stor.

Restauranger och caféer på Lindholmen: https://www.lindholmen.se/omradet/restauranger

 

Kajen vid Lindholmshamnen

Köp en glass eller lunch, dingla med benen från kajen vid Lindholmshamnen och ta del av stadsutvecklingen som pågår för fullt i området. Spana på de många båtarna i hamnen eller fäst blicken vid det flytande konstverket Tempel för tvivel och hopp, som föreställer en kyrka. Konstnären Kent Karlsson hoppas att hans verk ska väcka tankar hos betraktaren, det står var och en fritt att ge sin tolkning menar han. Konstverket sjösattes i hamnen 2004 efter att ha tillverkats på Cityvarvet. Mellan uppdragen att reparera fartyg har skickliga varvsarbetare engagerat slitit med svetsningen av det något motsträviga rombmaskiga stålnätet. Väl värt ett besök under hemestern.

 

Pocket parks

Runt om på Lindholmen har Älvstranden Utveckling fixat små gröna oaser som vi kallar pocket parks. Här kan du slå dig ner i en lummig grönska för en fika eller bara en lugn stund. De flesta ligger längs med den långa gatan Anders Carlssons gata.

 

Personer tränar vid utegymmet en solig vårdag på Lindholmen.

Utegym och pingisturnering

Uteträningssäsongen är i full gång och på Lindholmen finns det bland annat ett utegym vid Anders Carlssons gata. Biceps, triceps, mage och lår, kämpa på! För den som hellre tränar med boll finns två pingsisbord utställda längs samma gata som gymmet. Efteråt kan du unna dig häng i närliggande pocket park.

> Hitta till utegymmet (Extern länk, öppnas i nytt fönster)

 

Solen lyser genom björklöv i varvsparken på Lindholmen.

Varvsparken

Varvsarbetarna på Lindholmen längtade efter en grön plats att vara på under rasterna. En björk som växte bredvid varvet blev utgångspunkt för längtan. I början av 90-talet fick björken sällskap av blommor som varvsarbetarna själva planterade och Göteborgs kanske minsta park, Varvsparken, var ett faktum. I samband med varvets nedläggning föll den lilla parken i glömska. Sommaren 2019 rustade Älvstranden Utveckling upp parken så att den åter bjuder in till återhämtning och avslappning.

 

Playa Lindholmen

Visste du att Lindholmen har en egen playa!? Stoppa tårna i sanden, koppla av i någon av solstolarna och njut av närheten till vattnet. Lyfter du blicken får du en fantastisk utsikt över södra Älvstranden. Och får du lust att röra på kroppen har playan nyligen fått ett alldeles eget utegym.

 

Plåtgården

Ett relativt nytt, grönt tillskott på Lindholmen är Plåtgården vid Lundbystrandshallen. Här kan du bland annat spela pingis, ta en picknick på gräsmattan, kolla in i en bikupa och bevittna diverse insekter som flyttar in i det nya insektshotellet. Denna satsning bidrar till ett mer levande stadsrum på Lindholmen.

Frihamnen

3D-moduler sänks ner i vattnet vid Bananpiren.

Besök ett hotell för blåmusslor på Bananpiren

Blåmusslor är små och starka varelser. De renar vattnet och bygger platser för andra havsdjur och växter att leva i. Men klimatförändringar och mänskliga aktiviteter gör att mer och mer av deras naturliga musselbankar försvinner och då behöver de få en hjälpande hand. Därför byggs det just nu nya samhällen för blåmusslor vid Bananpiren. Det är arkitektkollektivet MISC Studio som tillsammans med Älvstranden Utveckling och IVL Svenska miljöinstitutet skapar nya testmiljöer för blåmusslorna. I juni öppnade en besökspaviljong på Bananpiren där det går att lära sig mer om projektet.

Läs mer om projektet: https://miscstudio.se/

 

Två pojkar står vid bassängkanten och ska hoppa i vattnet vid Allmänna badet i Jubileumsparken. i Bakgrunden skymtas kranarna på Lindholmen.

Allmänna badet i Frihamnen

Frihamnen är en annorlunda plats mitt i stan. Passa till exempel på att kolla in nya Hisingsbron som invigdes i början av maj. Här finns även Jubileumsparken med allmänna badet där du kan ta ett svalkande dopp. I år är ”Allmänna badet” öppet för besök vecka 28 till 31, 12.00 till 18.00 alla dagar samt klockan 15.00 till 20.00 tisdagar och torsdagar. Parken byggs om under sommaren 2020 så det kan upplevas lite rörigt i området. Plaska på!

 

> Mer info om Jubileumsparken hittar du på goteborg.com (Extern länk, öppnas i nytt fönster)

 

Alla kan segla i Frihamnen

Att möta vattnet är en av strategierna i Vision Älvstaden, Nordens största stadsutvecklingsprojekt, som pågår på båda sidor om älven här i Göteborg..  I Frihamnen finns därför en seglarskola där alla, oavsett bakgrund eller funktionsförmåga, får möjligheten att lära sig att segla, mitt i stan.

Anmälan för skolklasser är tillgänglig på vardagar. På helger är seglingen öppen för allmänheten. Aktiviteten är kostnadsfri.

> Läs mer om segling i Frihamnen  (Extern länk, öppnas i nytt fönster)

 

Södra Älvstranden

Solstolar, parasoller och konstgjordsandstrand vid Playa Skeppsbron.

Njut av sand mellan tårna på Playa Skeppsbron vid Stenpiren

På den södra sidan av älven har vi Södra Älvstranden med Masthuggskajen och Skeppsbron. Vid den sistnämnda vill vi tipsa om Playa Skeppsbron, en konstgjord strand med solstolar, palmer och parasoller precis intill resecentrumet Stenpiren. Väl värt ett besök sommartid. Ta med en parasolldrink och låtsas att du är utomlands.

 

Gullbergsvass

Visionsbild Drömmarnas kaj

Drömmarnas kaj, Gullbergsvass

“Möt mig där båtarna rullar ut senare idag. Bland rostiga cyklar, gummidäck och fabriksfasader. Krossat glas och avloppsrör. I hela mitt liv, hela mitt liv. Det känns som jag hör hemma i G-g-g-gullbergs kaj paradis.” Ja, så sjunger Göteborgssonen Håkan Hellström om Drömmarnas kaj vid Gullbergsvass där det ligger en mängd äldre fartyg under renovering. Längs kajen finns även ett flytande hotell och längre upp mot leden finns en gokartbana. Gullbergsvass är ett av delområdena i stadsutvecklingsprojektet Älvstaden och på sikt kommer området förändras. Gullbergsvass är väl värt ett besök, kanske med Håkan Hellström i lurarna för extra effekt.

Lär dig mer om stadsutvecklingsprojektet Älvstaden på stadsutveckling.goteborg.se