Gå till huvudinnehållet
Sök på webbplatsen
 

Hemestra längs älven i sommar

Aktuellt, Hyresgäst Publicerad 11 juli, 2023

Väntar en sommar på hemmaplan i Göteborg? Passa på att upptäcka de lokala kvarteren och de många smultronställen som finns utmed båda sidor av älven.

Gröna oaser och andra smultronställen längs älven

Eriksberg

Strosa längs kajen i Eriksberg och ta en paus på bryggan utmed älven. Redan på 1990-talet påbörjades förvandlingen av Eriksberg från nedlagt skeppsvarv till levande stadsdel. Klassiska varvsbyggnader bevarades, och området kompletterades även med mängder av bostäder och kontor. Idag är Eriksberg ett relativt moget område, men det finns fortfarande utvecklingsmöjligheter i till exempel Västra Eriksberg.

Kolla även in Göteborgs landmärke Eriksbergskranen som 2021 genomgick en större renovering och nu lyser röd igen. Ta också en promenad i gröna, sköna Färjenäsparken i väster.

 

Slottsberget

På promenaden från Eriksberg och Sannegårdshamnen mot Lindholmen måste du ta en avstickare upp på Slottsberget – ett eget litet paradis på en kulle. Här lät Lindholmens varv i slutet av 1800-talet sina anställda bygga hus, helt utan stadsplanering. Små trähus i mängder, inte helt olikt ett bohuslänskt fiskeläger. Några av husen finns kvar än idag och kvarteret är väl värt ett besök.

Lindholmen

Folk sitter på uteplatsen utanför Älvrummet.

Älvrummet

Ta en båttur till ett av Göteborgs mest expansiva områden, Lindholmen, och gör ett besök i Älvrummet. Här finns en modell över stadsutvecklingen på båda sidor om älven och en digital utställning där du bland annat kan testa att bygga din egen stad. Utanför Älvrummet finns även en uteplats där du kan ta en lunchpaus i solen med utsikt mot älven och det färgglada huset Kuggen som fått pris för sin innovativa arkitektur.

Läs mer om Älvrummet på alvrummet.se 

 

Guidade utomhusvandringar tillsammans med Älvrummet

Tillsammans med Älvrummet finns det möjlighet att delta på två utomhusvandringar. En på Lindholmen och en på Södra Älvstranden.

De båda guidningarna kostnadsfria och tar dig genom både historia, nutid och framtid.

Läs mer och boka: https://alvrummet.se/boka-guide/

 

M1:an, en fastighet på Lindholmen

Varvsområdet

Ett besök på Lindholmen innebär garanterat att du känner av historiens vingslag. Efter att varvskrisen var ett faktum i början av 1980-talet såldes alla fastigheter till Göteborgs Stad och idag äger Älvstranden Utveckling flertalet, där det nu huserar stora som små verksamheter. Vandra omkring och titta på de bevarade fasaderna som idag blandas med nybyggen runt Lindholmshamnen. Gå sedan ner mot vattnet och kolla in de mäktiga kranarna. I området finns även ett stort utbud kaféer och matställen när hungern blir stor.

Restauranger och caféer på Lindholmen: https://www.lindholmen.se/omradet/restauranger

 

Kajen vid Lindholmshamnen

Köp en glass eller lunch, dingla med benen från kajen vid Lindholmshamnen och ta del av stadsutvecklingen som pågår för fullt i området. Spana på de många båtarna i hamnen eller fäst blicken vid det flytande konstverket Tempel för tvivel och hopp, som föreställer en kyrka. Konstnären Kent Karlsson hoppas att hans verk ska väcka tankar hos betraktaren, det står var och en fritt att ge sin tolkning menar han. Konstverket sjösattes i hamnen 2004 efter att ha tillverkats på Cityvarvet. Mellan uppdragen att reparera fartyg har skickliga varvsarbetare engagerat slitit med svetsningen av det något motsträviga rombmaskiga stålnätet. Väl värt ett besök under hemestern.

 

Pocket parks

Runt om på Lindholmen har Älvstranden Utveckling fixat små gröna oaser som vi kallar pocket parks. Här kan du slå dig ner i en lummig grönska för en fika eller bara en lugn stund. De flesta ligger längs med den långa gatan Anders Carlssons gata.

 

Personer tränar vid utegymmet en solig vårdag på Lindholmen.

Utegym och pingisturnering

Uteträningssäsongen är i full gång och på Lindholmen finns det bland annat ett utegym vid Anders Carlssons gata. Biceps, triceps, mage och lår, kämpa på! För den som hellre tränar med boll finns två pingsisbord utställda längs samma gata som gymmet. Efteråt kan du unna dig häng i närliggande pocket park.

> Hitta till utegymmet

 

Solen lyser genom björklöv i varvsparken på Lindholmen.

Varvsparken

Varvsarbetarna på Lindholmen längtade efter en grön plats att vara på under rasterna. En björk som växte bredvid varvet blev utgångspunkt för längtan. I början av 90-talet fick björken sällskap av blommor som varvsarbetarna själva planterade och Göteborgs kanske minsta park, Varvsparken, var ett faktum. I samband med varvets nedläggning föll den lilla parken i glömska. Sommaren 2019 rustade Älvstranden Utveckling upp parken så att den åter bjuder in till återhämtning och avslappning.

 

Playa Lindholmen

Visste du att Lindholmen har en egen playa!? Stoppa tårna i sanden, koppla av i någon av solstolarna och njut av närheten till vattnet. Lyfter du blicken får du en fantastisk utsikt över södra Älvstranden. Och får du lust att röra på kroppen har playan nyligen fått ett alldeles eget utegym.

 

Plåtgården

Ett relativt nytt, grönt tillskott på Lindholmen är Plåtgården vid Lundbystrandshallen. Här kan du bland annat spela pingis, ta en picknick på gräsmattan, kolla in i en bikupa och bevittna diverse insekter som flyttar in i det nya insektshotellet. Denna satsning bidrar till ett mer levande stadsrum på Lindholmen.

 

Muralmålningar på Lindholmen

De senaste åren har det tillkommit flera olika inslag av muralmålningar på Lindholmen där Älvstranden Utvecklings fastighet Pannverkstaden genomgått en stor förändring. Under september 2022 fick fastigheten Pannverkstaden sina första muralmålningar. Konstnären Tavar Zawacki gjorde då gatukonst av 160 meter fasad som bildade ett utomhusgalleri. Totalt täcker de abstrakta målningarna 1 500 kvadratmeter fasadyta. I juni 2023 stod nästa konstverk klart. Det är då konstnären HOXXOH som tagit sig an en gigantisk yta på cirka 2 900 kvadratmeter vilket också gör den till det största konstverket i Sverige. Du hittar målningarna på Valdemar Noréns gata och Elin Svenssons gata.

 

Frihamnen

Jubileumsparken i Frihamnen

I väntan på att Frihamnen ska byggas ut så har göteborgarna sedan 2014 kunnat ta del av tillfälliga funktioner och aktiviteter i Jubileumsparken. Kanske har du svettats i bastun, provat på att segla i hamnbassängen, svalkat dig i bassängen, rullat på rampen och lekt och lärt i uteklassrummet.

Detta är ett nytt sätt att stadsutveckla, genom att tillsammans med göteborgarna testa vad som fungerar innan platsen byggs permanent.

I augusti 2022 öppnade den första permanenta etappen av Jubileumsparken med Göteborgs femte utflyktslekplats med konstnärliga lekskulpturer inbäddade i grönska. Under Jubileumsfestivalen, 2–5 juni 2023, öppnade det nya hamnbadet med två saltvattenbassänger och en sötvattenbassäng. Med start under hösten 2023 kommer en ny permanent bastu att byggas. Den kommer att stå på samma plats och se ut på samma sätt som nuvarande bastuprototyp.

Precis bredvid Jubileumsparken finns också en äventyrsbana i golf som invigdes under sommaren 2022. Där serveras det även glass och lättare måltider.

Läs mer om vad som byggs i Jubileumsparken på goteborg.se/projektjubileumsparken.
Läs mer om aktiviteterna Jubileumsparken på goteborg.se/jubileumsparken.

 

Alla kan segla i Frihamnen

Alla kan segla! Därför anordnas det prova-på-segling och seglarskola i Jubileumsparken där alla kan vara med, även om du har nedsatt funktionsförmåga.

Under sommarhalvåret erbjuds det prova-på-segling för allmänheten, skolsegling för skol- och förskoleklasser samt seglarläger för barn och unga. Alla aktiviteter är kostnadsfria.

I Jubileumsparkens seglaraktiviteter används det alltid Accessjollar. Det är en tillgänglighetsanpassad segelbåt som kan användas av alla oavsett ålder, simkunnighet, funktionalitet eller förkunskaper. Den är stabil, välter inte och den är lätt att manövrera. Flytvästar finns att låna och seglingsinstruktör finns på plats. Start från bryggan vid Kvillepiren.

> Läs mer om segling i Frihamnen

 

Södra Älvstranden

Solstolar, parasoller och konstgjordsandstrand vid Playa Skeppsbron.

Njut av sand mellan tårna på Playa Skeppsbron vid Stenpiren

På den södra sidan av älven har vi Södra Älvstranden med Masthuggskajen och Skeppsbron. Vid den sistnämnda vill vi tipsa om Playa Skeppsbron, en konstgjord strand med solstolar, palmer och parasoller precis intill resecentrumet Stenpiren. Väl värt ett besök sommartid. Ta med en parasolldrink och låtsas att du är utomlands.

 

Öppen vägg på Masthuggskajen

I april invigdes Masthuggskajens temporära öppna vägg. Den är till för alla som vill uttrycka sig i text och bild genom målning i det offentliga rummet. Den öppna väggen omfattar det 128 meter långa byggplanket för utbyggnaden av halvön.

Läs mer om den öppna väggen på Masthuggskajen