Gå till huvudinnehållet
Sök på webbplatsen
 

Global accelerator inom tech väljer Lindholmen och The Yard

Aktuellt, Älvstranden Utveckling, Pressmeddelanden, The Yard, Lindholmen Publicerad 3 maj, 2023

Amerikanska tech scouting-företaget Plug and Play lanserar en ny innovationsplattform i Göteborg tillsammans med Volvo Cars. Platsen man har valt är The Yard, tillväxtarenan för techbolag på Lindholmen som både är ett initiativ från Älvstranden Utveckling AB och som huserar i en av våra unika industrifastigheter på området. Här kommer svenska entreprenörer bli del av ett exklusivt nätverk och få styrka att snabbt skala upp sin idé.

Bakom den anonyma plåtfasaden på Götaverkens gamla varvsområde gömmer sig The Yard, en nystartad techarena med coworking och verkstadsmöjligheter samt en stor eventyta där de 10,5 meterna i takhöjd får de flesta att tappa hakan. Ett samarbete mellan Älvstranden Utveckling AB som fastighetsägare och Business Region Göteborg samt Lindholmen Science Park med entreprenörs- och näringslivsperspektivet gör detta möjligt. Och nu väljer Plug and Play platsen för att lansera sin nya innovationsplattform tillsammans med Volvo Cars.

– Vi är mycket glada över att samarbeta med Volvo Cars och öppna dörrarna till denna nya innovationsplattform i Göteborg, som får fokus mot hållbar utveckling och digital mobilitet, säger Saeed Amidi, grundare och vd för Plug and Play Tech Center.

– Platsen, mitt i händelsernas centrum och bokstavligen fylld med tekniskt kunniga företag och fordonsarv, är ingen slump. Vi är övertygade om att sajten kommer att bli en innovationsmotor för både startups och storbolag.

Plug and Play startade i Kalifornien på 90-talet och hjälper storföretag att få tillgång till strategiskt intressant startup-bolag. Med verksamhet på över 50 platser globalt övervakar företaget ett ekosystem med mer än 50 000 startups och 500 partners, bland annat Mercedes Benz, Bosch, Shell, Wallmart och Airbus. I listan över egna alumnibolag finns namn som Dropbox, PayPal, Trulioo och Rappi.

Industrifastigheten Pannverkstaden där The Yard huserar och som målats av Artscape
Älvstranden Utvecklings industrifastighet Pannverkstaden där The Yard idag erbjuder en 880 kvadratmeter stor eventyta samt coworking och verkstadsmöjligheter för techbolag.

Lyskraft åt The Yard och Lindholmen

Etableringen innebär samtidigt en flygande start för den nya tillväxtarenan The Yard. Älvstranden Utveckling AB skapar och anpassar miljöer lämpliga för techbolag på Götaverkens gamla varvsområde på Lindholmen, i samarbete med Business Region Göteborg och Lindholmen Science Park. Just nu är The Yard etablerat i fastigheten Pannverkstaden men under 2024 skalas verksamheten upp i Utrustningsverkstaden, byggnaden som ligger mitt emellan kranarna och allra närmast vattnet.

– Att Plug and Play väljer att etablera sig här hos oss är en fantastisk möjlighet och ett starkt drivmedel framåt i vårt arbete med att etablera The Yard och utveckla övriga fastigheter på området. Samtidigt är det ett kvitto på att mobilitets- och innovationsklustret Lindholmen Science Park, granne med flera globala företags utvecklingskontor här på Lindholmen, håller sin attraktionskraft, säger Melina Garhed, Näringsliv- och marknadsansvarig på Älvstranden Utveckling AB.

Andreas Göthberg, chef för avdelningen Företagsutveckling på Business Region Göteborg håller med.

– Att ha en tongivande hyresgäst som Plug and Play kommer att ge lyskraft åt The Yard, och göra området än mer intressant för andra bolag som överväger att etablera sig här.

Vybild över Lindholmen och fastigheterna som är The Yard.
Vybild över gamla Götaverkens varvsområde på Lindholmen där fastigheterna Pannverkstaden (tv), Reparationsverkstaden (mitten) och Utrustningsverkstaden (th) alla ingår i The Yard.

Ett kvitto på Göteborgs starka position

Hundratals entreprenörer deltar varje år i företagets acceleratorprogram anpassade för olika förädlingskedjor. Syftet är att bygga starka bolag inom nätverket. Plug and Play investerar själva i många av dem.

Business Region Göteborg, har bistått i etableringen av Plug and Play Gothenburg och kommer att fortsätta bidra med kontakter och nätverk som strategisk partner tillsammans med Volvo Cars. Fordonstillverkaren kommer genom Volvo Cars Tech Fund att göra viktiga investeringar i bolag som kan forma framtidens mobilitet – som kommer att vara elektrifierad och starkt präglad av mjukvara.

Partnerskapet bidrar till att sätta Göteborg på kartan som en av världens mest hållbara städer och en föregångare inom framtidens mobilitet.

Satsningen presenterades på The Yard på Lindholmen den 3 maj av bland annat Alexander Petrofski, vd för Volvo Cars Tech Fund, och Saeed Amidi, vd och grundare för Plug and Play Tech Center.

För ytterligare information

Melina Garhed

Melina Garhed

Näringsliv- och marknadsansvarig 031-368 96 09
Mejla Melina melina.garhed@alvstranden.goteborg.se