Gå till huvudinnehållet
Sök på webbplatsen
 

Framtidens byggmaterial skapas i Frihamnen

Aktuellt, Älvstranden Utveckling, Fastighetsutveckling Publicerad 14 juni, 2021

I Magasin D i Frihamnen skapas det just nu bygghistoria. Där tillverkar Göteborgsföretaget House of Hemp de första väggarna i hampakalk, ett material man aldrig använt i ett göteborgskt bygge tidigare. Det är den fossilfria förskolan Hoppet som kommer att få ett återvinningshus med väggar av det nya klimatsmarta byggnadsmaterialet.

Hampakalk är ett material som många kanske inte hört talas om i byggsammanhang i Sverige men det är väldigt stort i bland annat Frankrike. Det består av industrihampa som finhackats och blandats med vatten och kalk.

— Hampakalk är väldigt energieffektivt och det är också koldioxidnegativt. Det innebär att det binder mer koldioxid när det växer än det krävs för att tillverka och bygga med det. Hampan är dessutom väldigt snabbväxande och hampakalk kan både återvinnas och komposteras vilket i stort sett inget annat byggmaterial kan, säger Peter Holmdahl, ägare till House of Hemp.

Förutom att det är energi- och miljövänligt är hampakalk också ett material som både kan absorbera och utsöndra fukt utan att ta skada, vilket leder till en hälsosam inomhusmiljö. Det är också brandbeständigt och klarar upp till fyra timmar i europeiska brandtest.

— Hampakalk har i stort sett bara fördelar och vi har märkt av en stor skillnad de senaste åren. Det är ett ökat intresse för att bygga med hampakalk och jag hoppas att allt fler får upp ögonen för den här metoden, säger Peter.

House of Hemp har funnits i Magasin D i Frihamnen sedan en månad tillbaka och kommer sitta där till efter sommaren. Att kunna hyra med korttidskontrakt är något som Peter tycker är väldigt bra och som passar hans verksamhet som hand i handske.

— Att Älvstranden Utveckling kan erbjuda korttidskontrakt tycker jag är jättebra. Det skapar flexibla möjligheter för många företag som av någon anledning inte vill ha eller behöver ha ett längre kontrakt. Vi behövde just nu vara nära vår kund och är väldigt nöjda med vår placering och hjälpen vi fått från Älvstranden Utveckling, säger han.

Utsikt från en lokal på Lindholmspiren 5. Man ser älven, Chalmers och centrala LIndholmen.

Letar du ny lokal?

Vill du också ha en lokal där det händer massa runt omkring dig. Där du har nära till restauranger, tillgång till perfekta löprundor på lunchen, coola kontorsgrannar, nära till Göteborgs innerstad och första parkett vid vattnet? Då kan du kolla in vilka möjligheter som finns hos oss!