Gå till huvudinnehållet
Sök på webbplatsen
 

Fira Göteborg 400 år den 4 juni

Aktuellt Publicerad 3 juni, 2021

Nu är det äntligen dags! Göteborg fyller 400 år. Firandet direktsänds via Youtube kl 15-17 och det blir festligt, folkligt, högtidligt, göteborgskt och coronasäkert.

 

Fira där du är!

Se direktsändningen under eftermiddagen och fira där du är! Sändningen visas via Youtube mellan kl 15-17. Mer information samt länk till Youtube hittar du här: Direktsändningen 4 juni 2021 – Göteborg 2021 (goteborg2021.com)

 

Dans, bakelse eller vimpel?

Förutom direktsändningen finns det fler sätt att fira på! Fira där du är, med jubileumsdans, jubileumslåt, jubileumslåten med tecken som stöd, tutande och hurrarop, Göteborgsbakelse, Instagramfilter, vimplar, flaggor och historiska filmer om vår stad. All information hittar du här: Fira där du är! – Göteborg 2021 (goteborg2021.com)

 

 

Jubileumssatsningar från Älvstranden Utveckling

Inför jubiléet 2021 har Göteborgs Stad arbetat med olika jubileumssatsningar med syfte att utveckla Göteborg till en ännu bättre plats att besöka, leva och verka i. Älvstranden Utveckling har framförallt arbetat med två projekt.

 

Jubileumsparken och bad i Frihamnen

Planeringen av Frihamnen och Jubileumsparken har varit testpilot för ett nytt sätt att arbeta med stadsutveckling. Sedan 2014 har olika prototyper, test, som konstlek, bad i sött och salt och en bastu byggts på platsen för att undersöka program och innehåll för framtiden. Den permanenta parken står klar 2023.. Älvstranden Utveckling har tillsammans med stadsbyggnadskontoret och park- och naturförvaltningen undersökt och utifrån respektive ansvar utvecklat delarna till en helhet för att i ett tidigt skede skapa en mötesplats för alla vid vattnet. Genom så kallade Open Calls har göteborgarna deltagit i det faktiska byggandet.

Med Jubileumsparken och i synnerhet badkulturen som vuxit fram däri skapas en mötesplats för alla där staden möter vattnet. I den framväxande parken finns anläggningar och aktiviteter för bad, bastu, seglarskola, sommarläger och odling. Aktiviteterna och driften av parken genomförs i ett idéburet partnerskap med den ideella föreningen Passalen och skapar arbetstillfällen för ca 20-30 unga vuxna varje år.

– Vi är oerhört glada och stolta att som markägare kunna bidra till att en mötesplats i Frihamnen har blivit till, säger Jessica Segerlund, platsutvecklingschef på Älvstranden Utveckling. Vi är särskilt stolta över att ha bidragit till att göteborgarna kan bada saltare än på Saltholmen mitt i stan! Det fina samarbetet med stadens förvaltningar, och inte minst Passalen, har burit oss framåt mot jubileet. Grattis på födelsedagen Göteborg!, avslutar Jessica Segerlund.

 

Kulturhamn Eriksberg

Redan 2014 påbörjades arbetet med att bilda Kulturhamnen i Eriksberg. Syftet är att bevara arvet från Göteborgs långa och intressanta historia inom handel, sjöfart och varvsarbete. Älvstranden Utveckling har förstärkt kajen genom att bygga pirar med förtöjningsplatser och installerat el och vatten. Idag är det föreningen Eriksbergs Kulturhamn som driver projektet medan Älvstranden Utveckling ansvarar för förvaltning och uthyrning.

 

Det stora jubileumsprogrammet då göteborgare och besökare från hela världen kan fira tillsammans planeras till år 2023. Allt om Göteborgs 400-årsjubileum hittar du på www.goteborg2021.com