Gå till huvudinnehållet
Sök på webbplatsen
 

Allmänna bastun i Frihamnen nominerad till Kasper Salin-priset

Pressmeddelanden Publicerad 16 september, 2015

Allmänna bastun i Frihamnen har i dag nominerats till Kasper Salin-priset för Sveriges bästa byggnad 2015. Priset delas varje år ut av Sveriges Arkitekter till ett svenskt byggnadsverk eller en grupp av byggnader av hög arkitektonisk klass. Bastun är ritad av arkitekter från RaumlaborBerlin.

Den Allmänna bastun, som öppnade i februari i år och är gratis för allmänheten, är inte bara ett svar på göteborgarnas önskan att komma närmare vattnet. Den symboliserar också hur vi vill utveckla Göteborg framöver: hållbart, göra älven tillgänglig för alla samt att successivt låta platser växa fram i delaktighet och dialog med göteborgarna, alltsammans med högt ställda kvalitetskrav.

– Att just den Allmänna bastun nominerats gör oss extra glada, då den inte bara är ett stycke spännande arkitektur utan en del i en stadsutvecklingsprocess där vi arbetat intensivt med att involvera medborgarna både i utvecklingen men också i själva byggnationen, säger Jessica Segerlund, processledare för platsbyggnad på Älvstranden Utveckling AB.

Bastun är en del av projektet Badkultur i Frihamnen, men också i det gigantiska samverkansprojekt som pågår inom Göteborgs stad. Med utgångspunkt i visionen om Älvstaden ska delar av centrum omdanas samtidigt som staden knyts ihop över älven och den centrala kärnan vidgas. En stor del av utvecklingen sker längs älvstränderna, som tidigare upplevts som otillgängliga för göteborgarna.

– Nomineringen är ett kvitto på att vi lever upp till de höga ambitionerna i Älvstadsvisionen, säger Lena Andersson, VD på Älvstranden Utveckling, som i samverkan med Göteborgs stadsbyggnadskontor gjort bastubygget möjligt. Bastun är också en del i stadens sätt att fira att vi fyller 400 år om sex år. Utifrån dialog och idéer från medborgarna går vi från ord till handling och förverkligar olika angelägna satsningar i staden. Allt med jubileumsåret 2021 som en extra drivkraft, avslutar Lena.

 

För mer information, kontakta:

Jessica Segerlund, Processledare Platsbyggnad Älvstranden Utveckling AB
e-post: jessica.segerlund@alvstranden.goteborg.se
tel: 031-368 96 39

Lena Andersson, VD Älvstranden Utveckling AB
e-post: lena.andersson@alvstranden.goteborg.se
tel: 031-368 96 85

 

Relaterat:

Läs mer om nomineringarna här. 

Läs nyheten Bastu i Göta Älv ger dig möjlighet att komma närmare vattnet

Läs Vision Älvstaden – den fullständiga versionen