Gå till huvudinnehållet
Sök på webbplatsen
 

Årsredovisning 2021: Älvstranden Utveckling vände till vinst

Aktuellt, Älvstranden Utveckling, Årsredovisning 2021 Publicerad 9 mars, 2022

Trots ett år med stora påfrestningar vände Älvstranden Utveckling ett förväntat underskott till ett positivt resultat på 10 miljoner kronor efter finansnetto. Samtidigt fortsätter bolaget att leverera. Under 2021 färdigställdes 318 bostäder och 1526 bostäder var i produktion i områden Älvstranden Utveckling arbetar med.

— Det har varit ett år med pandemi och osäkerhet på marknaden, trots det lyckas vi leverera ett positivt resultat. Jag är mycket stolt över att vi lyckats vända en förmodad förlust på 100 miljoner kronor till en vinst på 10 miljoner efter finansnetto, säger Lena Andersson, vd Älvstranden Utveckling.

Även under 2021 fortsatte Älvstranden Utvecklings 91 medarbetare att bidra till utvecklingen av Göteborg: 318 bostäder stod färdiga och 1526 var i produktion.

—De senaste åren har vi varit inne i ett intensivt planeringsarbete som dragit ner tempot i genomförandet något, men nu är Masthuggskajen i full produktion och Skeppsbron står på tur. Där har vi också ett bra och nära samarbete med staden, bland annat när de underjordiska garagen ska planeras och byggas, säger Lena Andersson.

Ekonomi i balans

Bolagets fastigheter värderades till nio miljarder och hade en belåningsgrad på 25,8 procent. Omsättningen sjönk något under pandemiåret 2021 och uppgick till 388 miljoner. Älvstranden Utvecklings ekonomiska situation gör det möjligt för bolaget att ta sig an stora projekt som den två hektar stora halvön som ska byggas på Masthuggskajen.

— Vi är mitt i vårt uppdrag och kan med vår höga kompetens och med en ekonomi i balans ta oss an ett så omfattande projekt som den nya halvön på Masthuggskajen. Det visar tydligt styrkan av att använda bolagsformen som en möjliggörare och katalysator när stora projekt ska genomföras, säger Lena Andersson.

Fakta:

Älvstranden Utveckling omsatte 388,6 miljoner kronor och soliditeten uppgick till 15,3 procent under 2021. Bolagets fastigheter värderades till 9 miljarder kronor och hade en belåningsgrad på 25,8 procent.

Älvstranden Utveckling äger 59 byggnader med en uthyrningsbar yta på 330 000 kvadratmeter. Uthyrningsgraden har minskat något under pandemin och landade på 91,4 procent 2021.

Årsredovisning 2021 Älvstranden Utveckling