Gå till huvudinnehållet
Sök på webbplatsen
 

Älvstranden Utveckling slutför affär på Masthuggskajen

Aktuellt, Pressmeddelanden Publicerad 15 december, 2021

Nästa år blir det byggstart för ännu ett kvarter på Masthuggskajen. Denna gång är det Riksbyggen som ska uppföra 130 lägenheter och lokaler i markplan, bland annat en livsmedelsbutik på 1 400 kvadratmeter. Det står klart sedan affären slutförts och Riksbyggen kan tillträda kvarteret vid Första Långgatan.

— Masthuggskajen förändras i snabb takt nu när även bostadsproduktionen kommer i gång ordentligt. Sedan tidigare är flera stora kontorsprojekt i gång i området och nu går vi framåt med högt tempo när vi bygger ut staden på bästa läge vid älven, säger Lena Andersson, vd för Älvstranden Utveckling, som driver utvecklingen av området.

— Nu är ytterligare ett steg mot byggandet av nya bostäder vid Masthuggskajen taget vilket känns fantastiskt roligt. Masthuggskajen är ett av de största stadsutvecklingsprojekten i Göteborg och totalt kommer Riksbyggen att uppföra drygt 500 bostäder i de nya kvarteren, säger Mikael Ahlén, marknadsområdeschef på Riksbyggen Bostad i Göteborg.

Det nya kvarteret byggs längs Första Långgatan där det tidigare låg ett parkeringsgarage och får namnet Brf Sydney. De 130 lägenheterna blir i varierande storlekar, från 30 till drygt 110 kvadratmeter. Inflyttningen är planerad att ske under slutet av 2024.

Masthuggskajen ingår i detaljplanen för Järnvågsgatan som är den första stora detaljplanen i Nordens största stadsutvecklingsprojekt Älvstaden. Området ska utvecklas med nya bostäder, hotell, arbetsplatser och mötesplatser för kultur och nöje. Innehållet i Masthuggskajen är 1 300 nya bostäder och 5 000 – 6 000 nya arbetsplatser och en total yta av 320 000 m2 BTA varav hälften bostäder och hälften kontor. De bostäder som ska byggas blir både hyresrätter och bostadsrätter. Med utvecklingen av Masthuggskajen binds intilliggande områden samman och stärker kopplingarna till bland annat Järntorget, Långgatorna, Masthugget och mot vattnet och över älven till Lindholmen.

Älvstranden Utveckling har flera roller i framdriften av den komplexa utvecklingen av Masthuggskajen. En roll är att leda konsortiers byggherrar och samordna dem med stadens förvaltningar, en annan att avyttra byggrätter och en tredje att vara byggherre för grundläggningen av Masthuggskajens nya halvö. Arbetet görs med mycket höga hållbarhetsambitioner och är Citylab-certifierat för hållbar stadsutveckling.