Gå till huvudinnehållet
Sök på webbplatsen
 

AI-fokus när batteri- och elbilstartup etablerar sig på Lindholmen

Aktuellt, Älvstranden Utveckling, Lindholmen Publicerad 18 december, 2023

Göteborgsföretaget Anodox Group och lankesiska multinationella Orel Group har presenterat ett nytt strategiskt partnerskap och den gemensamma AI-verksamheten kommer finnas på The Yard på Lindholmen. Grön energi, hållbar mobilitet och artificiell intelligens är i fokus. 

– Det här är en av de bästa platserna i Europa för att utveckla artificiell intelligens inom fordons- och energimarknaden. The Yard är en utmärkt plats för Otilo och det möjliggör ett multinationellt samarbete i en miljö som främjar innovation och samarbete. Det här kommer att bli vårt nya hem, säger Theodore Zannakis, vd och grundare av Anodox Group.

The Yard, ett initiativ av bland andra Älvstranden Utveckling AB, öppnade upp portarna i januari i år och erbjuder ett unikt koncept på Lindholmen för startups och scaleups inom tech. Här får medlemmarna en stor verkstadshall kombinerat med kontorslokaler för att arbeta med, eller testa, diverse mjuk- och hårdvara. Ett av de senaste medlemsföretagen är alltså Anodox Group.

Anodox har sitt huvudkontor i Partille, Göteborg, och har sina rötter i stadens fordonskluster. Man tillverkar och levererar batterilösningar samt erbjuder ingenjörstjänster. Genom Akinsi, ett samarbete med elfordonstillverkaren Jinpeng Group, tillverkar Anodox också elfordon, designade för människor i städer och för “sista milen”-leveranser.

AI-verksamheten etableras på The Yard

Anodox och Orel IT, en del av Orel Group, går också samman om en AI-plattform och bolag för applikationer inom mobilitet, energi och hälsa. Det kommer ge ytterligare styrka till utveckling och design av deras egna energisystem och elfordon.

AI-verksamheten, som heter Otilo, kommer att ligga på The Yard, vid Lindholmen Science Park. CEVT, Lynk & Co, Semcon och Heart Aerospace är några av grannarna i området.

The Yard-medlemskap

Mer information om medlemskap på The Yard.

Logotyper för Älvstranden Utveckling, Business Region Gothenburg och Lindholmen Science Park.

Initiativtagarna

I en historisk varvsmiljö, mitt i allt som gör Göteborg unikt, skapar vi förutsättningar för techentreprenörer att utmana dagens lösningar. Tillsammans, inspirerade av varandra och i samarbete med några av landets och världens ledande företag, hittar vi nya vägar. Det är i dessa skärningspunkter som innovation skapas.

Vill du veta mer om The Yard?

Melina Garhed

Melina Garhed

Näringsliv- och marknadsansvarig 031-368 96 09
Mejla Melina melina.garhed@alvstranden.goteborg.se