Aktiviteter idag formar Frihamnen i morgon

Aktiviteter idag formar Frihamnen i morgon

12 december, 2016

33 ungdomar från Göteborgs alla stadsdelar anställdes under sommaren som parkvärdar i Jubileumsparken i Frihamnen. De öppnade parken för framtidens användare som genom sina besök och idéer är med och utvecklar den.

Jubileumsparken ska fungera som en allmötesplats och bidra till att Frihamnen blir en inkluderande stadsdel som välkomnar hela staden.

Sedan 2014 har Frihamnens besökare fått testa och skapa olika aktiviteter för att etablera och forma den framtida Jubileumsparken. Metoden kallas platsbyggnad och är ett sätt att ge användarna en tidig relation till platsen, utveckla den tillsammans och att korta ledtiderna mellan idé, planering och förverkligande. Parkvärdarna är en del av denna strategi.

– Det handlar om att vi alla i organisationen ska förstå hur man tillsammans bygger och utvecklar en plats så att alla känner sig inkluderade, säger Jessica Segerlund, processansvarig för platsbyggnad på Älvstranden Utveckling.

Parkvärdarna valdes ut bland 360 sökande från hela staden och utbildades i ett så kallat Blått certifikat, det vill säga att sköta alla vattennära aktiviteter i Jubileumsparken. De lärde sig också att arbeta med barn i lägerverksamhet, gott värdskap och ledarskap.

Ungdomarna rekryterades och tränades i ett samarbete mellan Älvstranden Utveckling och Passalen, en ideell förening som verkar för allas rätt till ett meningsfullt och aktivt liv. Passalens fokusgrupp är barn och unga med funktionsvariation.

– Genom att samarbeta med Passalen visar vi att vi behöver civilsamhällets hjälp för att skapa en hållbar stad och mötesplatser som är tillgängliga för alla, säger Jessica Segerlund.

37 000 besökare har under året deltagit i Jubileumsparkens aktiviteter, bland annat allmänna badet och bastun, sommarläger, seglarskola samt simskola.

– Det sitter 30 personer i bastun varje kväll och pratar om livet och om stadsutveckling – bara genom att vara och delta i platsen. Det är en blandning av stammisar och förstagångsbesökare, och även långväga besökare. Jag får flera mejl i veckan från hela världen från bastubadare som vill veta allt från öppettider till att filma resereportage om Sverige och Göteborg.

Ytterligare en platsskapande aktivitet i Jubileumsparken är odling i egen låda. Här skapas möten och ännu ett socialt rum i parken. Odlingen drivs av föreningen Jubileumsodlarna i samarbete med Älvstranden Utveckling och fastighetskontoret. I Jubileumsparken drivs också en kommersiell odling av grönsaker som levereras till restauranger i Göteborg.