Gå till huvudinnehållet
Sök på webbplatsen
 

Göteborgs skyline räddad!

Pressmeddelanden Publicerad 4 december, 2015

Ingvar Oldsberg tog initiativet.
Stena Line, Volvokoncernen och Serneke öppnade plånboken.
Och Älvstranden Utveckling tar hand om förvaltningen.
– Kranarna är en del av stadsbilden, säger Älvstranden Utvecklings VD Lena Andersson. Vi är glada över att kunna bevara spår av stadens historia mitt i det område där Älvstaden nu växer fram.

När den holländska koncernen Damen Group beslöt att Cityvarvet skulle avvecklas var det inte enbart arbetstillfällen och två stora flytdockor som var dömda att försvinna. Områdets höga kranar las också ut till försäljning.

Ingvar Oldsberg fick av en slump höra om nyheten under ett besök i Sydney och reagerade snabbt.

– Klockan var två på natten när jag fick höra det, men jag kände direkt att det vore rent vansinne att låta en stor del av Göteborgs arv och historia bara försvinna, säger han.

Med hjälp av energi och ett stort kontaktnät började Oldsberg bearbeta lokala storföretag och fick slutligen Stena Line, Volvo Lastvagnar och Serneke att bekosta köpet av de väldiga kranarna.

– Det är Ingvar Oldsberg och Älvstranden Utveckling som ska ha mest credit, säger Stena Lines VD Carl-Johan Hagman. Ingvar för att han engagerade sig som medborgare och Älvstranden för att bolaget nu tar ansvar för kranarnas fortsatta förvaltning.

Älvstranden Utvecklings VD Lena Andersson är glad över att kranarna nu fått en andra chans som landmärken i Göteborg. Hon utesluter heller inte att någon typ av varvsverksamhet tids nog återkommer till Lindholmen.

– Det är vår fortsatta ambition och har faktiskt en avsiktsförklaring klar med en seriös varvsaktör. Men vi måste lösa miljöfrågan först och den bollen har miljöförvaltningen just nu.

Tummar upp för kranar i centrala Göteborg! Älvstranden Utvecklings VD Lena Andersson möter pressen tillsammans med eldsjälen Ingvar Oldsberg, Ola Serneke och Stena Lines VD Carl-Johan Hagman.